Dan Mihalache, la Festivalul Haferland: În România se pot reconstrui și solidarități comunitare, nu doar monumente
Consilierul prezidențial Dan Mihalache, șeful Cancelariei Președintelui României, a afirmat sâmbătă, la Festivalul Săptămâna Haferland de la Criț (județul Brașov), că în România se pot "reconstrui nu doar monumente, ci și solidarități, spiritul comunitar, chiar o societate".
El s-a arătat impresionat de buna înțelegere între cei 1.500 de participanți la eveniment — turiști, români, străini, sași emigrați și întorși acasă, șvabi, unguri, toți reuniți cu bucuria de a se revedea în regiunea denumită cândva Țara Ovăzului (Haferland).
"Există și în România motive de optimism. Și faptul că noi suntem astăzi aici, oameni atât de diverși, (...) arată că în România se poate reconstrui (...) și că există dorință de a reconstrui nu doar biserici, nu doar monumente, ceea ce e foarte important, ci de a reconstrui solidarități, de a reconstrui spirit comunitar, de a reconstrui relații dintre oameni care trec dincolo de un beneficiu, de un profit. Faptul că există fundații precum Fundația Michael Schmidt, Fundația Peter Maffay, Fundația Tabaluga, Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația ADEPT și altele arată că există totuși o unitate de a reclădi, de a reconstrui o societate", a spus Dan Mihalache.
Acesta a mai spus că reducerea numărului de etnici germani din România din ultimii ani înseamnă și "scăderea aportului comunității săsești în ceea ce înseamnă diversitatea culturală" a țării noastre.
Același optimism privind însemnătatea organizării acestui festival a fost împărtășit și de ministrul Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu, și de deputatul Bernd Fabrițius, primul sas din Transilvania ales în Bundestag.
Ministrul Educației Naționale și senatorul Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei de Educație a Senatului României, au subliniat importanța învățământului în limba germană din țara noastră. "Susținerea învățământului în limba germană se va face pe singurele trei căi posibile și legale: posturi didactice și didactic auxiliare finanțabile (eventual și nedidactic, dacă va fi nevoie), sprijin pentru infrastructura școli și grădinițe și sprijin pentru Centrul de formare continuă în limba germană din municipiul Mediaș (județul Sibiu). În funcție de necesități și solicitări, acest sprijin va putea fi cuantificat", a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Ecaterina Andronescu a ținut să-i decerneze o diplomă lui Michael Schmidt, în semn de apreciere pentru organizarea festivalului Săptămâna Haferland.
Deputatul Bernd Fabrițius, primul sas din Transilvania ales în Bundestag, și-a manifestat dorința ca ecumenismul să fie prezent tot mai mult în România, apreciind ca fiind un exemplu pozitiv slujba oficiată sâmbătă, în biserica fortificată din Criț, de către doi preoți ortodocși și episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhardt Guib.
Printre participanții la "Săptămâna Haferland" s-au mai numărat Paul Porr, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, ambasadorul Republicii Federale Germania la București, Werner Hans Lauk, și senatorul Ilie Năstase cu soția sa, Brigitte Sfăt.
La Criț au fost prezenți sâmbătă aproximativ 1.500 de participanți — turiști, dar mai ales sași ardeleni, mulți veniți în vacanță din Germania, unde au emigrat.