Dan Nica: Contractele Poştei cu băieţii şmecheri au fost eliminate
Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a declarat, azi, că au fost eliminate contractele cu "băieţii şmecheri" care au adus Poşta Română la datorii uriaşe şi la nevoia de a face disponibilizări.
"A fost o muncă nu numai foarte complicată, dar şi care a adus un număr mare de dosare la DNA. Suma acestor contracte păguboase pentru Poşta Română depăşeşte 100 milioane euro. Contractele au fost tăiate, eliminate. Nu a fost simplu, au fost contracte fără clauză de reziliere. Erau contracte în care Poşta Română era obligată să plătească, iar dacă respectivul nu avea nici o prestaţie, nu exista clauză de reziliere. O companie de la Ploieşti, indiferent dacă făcea sau nu servicii medicale, compania trebuia să plătească analizele pentru mai mult de 30.000 de oameni, iar alta trebuia să pună POS prin toată ţara. Nu a fost pus niciunul, ci a fost 'despăgubită' cu 5 milioane euro. De asemenea, contract de transport cu avionul Blue Air, de nu mai ştiu de câte zeci de milioane", a spus Dan Nica.
El a adăugat că tot parcul auto al Poştei Române a expirat la 1 aprilie, iar compania nu avea ce să transporte pentru că a fost făcut leasing operaţional în loc să facă achiziţionarea la finalul perioadei.
Angajaţii din 15 oficii poştale din Capitală şi din Cluj au continuat, azi, protestele, într-o "grevă spontană, necoordonată de liderii sindicali", spune liderul filialei Bucureşti a Sindicatului Lucrătorilor din Poşta Română, Marian Ciubeică.
Ieri, aproximativ 1.500 de angajaţi din cadrul a 30 de oficii poştale din Capitală au participat la protestul organizat în Bucureşti, nemulţumiţi de actele adiţionale la Contractele Colective de Muncă, prin care norma de lucru este redusă, în funcţie de caz, la numai patru sau şase ore.
Reprezentanţii Companiei Naţionale Poşta Română au arătat că sindicatele recunosc existenţa unui excedent de personal în unităţile poştale raportat la volumul de muncă realizat la nivelul companiei. Volumul prestaţiilor poştale a scăzut continuu în perioada 2009-2012, înscriindu-se într-un trend global determinat de evoluţia tehnologică şi dezvoltarea comunicaţiilor online.
"Conducerea Companiei Naţionale Poşta Română a încheiat cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, în luna septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011. În data de 15 octombrie 2012, conducerea Poştei Române şi sindicatul poştal au convenit, de comun acord, culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie şi octombrie 2012, în vederea estimării necesarului de personal de exploatare poştală, precum şi pentru gradarea agenţiilor poştale. Rezultatele normării au fost verificate împreună cu reprezentanţii sindicatelor care recunosc înregistrarea unui excedent de personal raportat la volumul de muncă realizat la nivelul companiei", se arată într-un comunicat al Poştei Române.