Dan Nica: Portalul e-România este finalizat, dar este puțin cunoscut și utilizat
Proiectul e-România 2 este în faza de testare până la începutul lunii aprilie și, cu toate că are multe facilități, care vin în sprijinul autorităților, este puțin utilizat, a declarat, joi, fostul ministru pentru Societatea Informațională, Dan Nica, în conferința de bilanț.
"Acest proiect este finalizat, dar, din păcate, este puțin cunoscut și puțin utilizat. Are multe facilități care vin în sprijinul autorităților. O instituție publică poate să facă o mulțime de lucruri prin acest proiect. Capacitatea pe care îl are acest sistem este foarte mare și este păcat ca cineva să mai investească bani în România, în ceva, atâta timp cât acele facilități se află în acest sistem. Din păcate, nu am reușit să facem diseminarea", a spus Nica, conform Agerpres.
Acesta a precizat că sistemul a înregistrat în faza de testare peste 100.000 de atacuri cibernetice, în doar două luni de la lansare, dar niciunul nu a reușit.
"Acum, când sistemul se află în testare, a avut 100.000 de atacuri cibernetice într-o perioadă de câteva luni, din 23 decembrie 2013, dar nu a reușit până acum niciunul. Am făcut un audit de securitate extrem de serios acestui sistem și a stat în picioare. El se află în faza de testare până la finele lunii martie — începutul lunii aprilie și apoi vom vedea concluziile și observațiile. e-România 2 este un proiect pe care am reușit să îl finalizăm în niște condiții nu foarte plăcute pentru noi pentru că, în mai 2012, când am venit la minister, suma de 65% din contract era plătită. Eram în fața unui contract în care numai de precizie nu se bucura și cu o lipsă totală de comunicare în instituția pe care am preluat-o și am condus-o. Practic, nu s-a ocupat nimeni de proiect. Am cerut firmei Deloitte să facă un audit pe acest proiect să vedem ce anume este de făcut, astfel încât să poată fi finalizat. Oportunitatea cealaltă, de a fi fost anulat în vara lui 2012, însemna pierderea tuturor banilor plătiți în acest moment, pentru că ar fi fost o pierdere uriașă pentru bugetul de stat", a precizat Nica.
Proiectul e-România 2 a fost realizat de Omnilogic, în baza unui contract încheiat în 2010, în valoare de 52,1 milioane de lei (TVA inclusă), suma fiind acoperită din fondurile statului. 35 de milioane de lei au fost achitate în anii 2010 și 2011.
Denumit e-România 2, portalul va fi promovat sub denumirea 'e-România — Portalul Democrației Participative' și va putea fi accesibil online la adresa www.portaleromania.ro, urmând ca, în scurt timp, să fie disponibil și la adresa www.romania.eu.
Cetățenii și reprezentanții administrației locale vor putea găsi aici informații despre toate unitățile administrativ-teritoriale din România (3.188 de localități), incluzând peste 24.000 de fotografii, 150.000 de articole și 60.000 de pagini de text, cu date provenite din surse proprii ale furnizorului Omnilogic sau din surse deschise. Tot pe acest portal, autoritățile locale vor putea posta proiectele de interes local aflate în desfășurare, cu amănunte legate de bugetul alocat sau termenul de finalizare.
Faza de testare în mediu real va dura până pe 31 martie 2014 și este menită a aduna feedback-uri din partea administrației publice, a cetățenilor și a mass-media asupra funcționalităților actuale, a potențialelor dezvoltări ulterioare și asupra instruirii necesare pentru instituțiile care vor dori să folosească funcționalitățile oferite de portal.
Ştirile orei
Dragilor, daca un pardalnic de acord gramatical pune asemenea probleme...ce sa sa mai speram de la "desteptaciuni" de sistem, program, ....diseminare,...etc.,,,,
Bla-bla...Vorbe sa ni se ia banii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jenant!!!!