Decizie în dosarul Antena Group - RCS & RDS, Dan Voiculescu, condamnat la doi ani de detenţie
Judecătorii Curții de Apel decid astăzi sentința în cazul Șantaj la Antene. Sorin Alexandrescu, director general al Antena Group, Camelia Voiculescu, Dan Voiculescu și Dan Matiescu au fost trimiși în judecată în toamna anului 2013 sub acuzația de șantaj. Alături de ei, au fost trimise în judecată și persoanele juridice Antena 2, Antena Group și Intact Publishing.
UPDATE 14.45 George Matiescu, director Intact, achitat pentru complicitate la șantaj. Și Antena 3, Intact Publishing au fost achitate de Curtea de apel de acuzația de șantaj.
Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu exedcutare pentru șantaj. Sentința nu este definitivă.
Camelia Voiculescu - 2 ani cu suspendare.
Dan Voiculescu - 2 ani de închisoare pentru complicitate la șantaj. În cazul lui Voiculescu, instanţa a decis contopirea pedepsei din dosarul „Scandalul de la Antene” cu cea de 10 ani de închisoare primită în dposarul „ICA” şi a dispus ca acesta să execute pedeapsa cea mai mare, respectiv cea de 10 ani, fără a acorda un spor de pedeapsă.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, în calitate de director general al SC Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat şi gradual, acte de constrângere asupra unui acţionar al unei societăţi comerciale (parte vătămată) ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat. Conform datelor din anchetă, pesoana ce ar fi fost şantajată este administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.
Procurorii susţin că Alexandrescu "a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată, în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând SC Antena TV Group SA la un preţ dorit de inculpat".
Semnarea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durată de cinci ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva RCS&RDS pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea RCS&RDS, arată anchetatorii.
--------
Mai exact, procurorii DNA cer pedepse de cel puţin cinci ani de închisoare cu executare pentru conducerea Antena Group şi pentru fostul preşedinte al Fiscului, Şerban Pop, pentru şantaj la adresa reprezentanţilor companiei RCS & RDS. Sentinţa nu va fi definitivă, putând fi contestată de ambele părţi. Pe 13 aprilie a avut loc ultimul termen în acest dosar. Magistratul a dat cuvântul, pentru pledoariile finale, procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi avocaţilor din dosar. Astfel, procurorul de caz a cerut schimbarea încadrării juridice în cazul Antena 3 şi Antena Group şi a cerut reţinerea infracţiunii de şantaj nu doar cea prevăzută de Codul Penal, ci şi varianta prevăzută de Legea 78/2008 privind combaterea infracţiunilor de corupţie. Este vorba de infracţiunea de şantaj în legătură cu fapte de corupţie, mai exact, o infracţiune agravantă. Mai mult, acuzarea a depus un extras dintr-o lucrare ştiinţifică scrisă de Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Dan Voiculescu, în care avocatul include printre organele de cercetare judiciară Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu l-ar fi constrâns pe Ion Bendei, administratorul RCS-RDS, să semneze un contract în condiţii prestabilite şi impuse de el“. În plus, Sorin Alexandrescu, director general al Antena Group, i-ar fi spus lui Bendei că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru acesta şi că în acest scop va fi realizată o anchetă jurnalistică. „Sorin Alexandrescu a fost sprijinit de Antena Group, Antena 3 şi Intact Publishing în activitatea de şantajare a părţii vătămate. L-a ameninţat că va demara o campanie media împotriva sa, care însă poate fi stopată dacă se semnează un contract de 6,48 milioane de euro pe an de redifuzare a canalelor Antena Group. S-a recurs la atacuri media. Publicaţia Jurnalul National a fost folosită în demers pentru a mări presiunea”, spun procurorii. În dosarul privind scandalul de la Antene, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis pe 1 octombrie 2013 trimiterea în judecată a mai multor persoane: directorul general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, omul de afaceri Dan Voiculescu, fiica fondatorului Partidului Conservator, Camelia, aproape toată conducerea Antena TV, preşedintele ANAF de la acea dată, Şerban Pop şi directorul general al Intact Publishing, George Matiescu. Anchetatorii susţin că, pe parcursul anchetei, Sorin Alexandrescu ar fi încercat să îi acopere pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia. Potrivit DNA, Dan Voiculescu este acuzat, alături de fiica sa Camelia, de complicitate la şantaj, în timp ce Sorin Alexandrescu este acuzat de şantaj.