„Fără milă, fără menajamente, fără compromisuri și fără amânări, declar război împotriva criminalității! (...) A existat până acum o concentrare exclusivă pe lupta anticorupție, iar lupta împotriva criminalității a rămas în plan secund. Nu putem accepta acest lucru. Lupta împotriva corupției trebuie să continue, dar trebuie să o canalizăm - din zona de spectacol și de alocare exclusivă de resurse și atenție - către zona de prevenție”, a spus ea.
Premierul a precizat că este nevoie de depășirea rapidă a crizei instituțiilor răspunzătoare de siguranța cetățeanului și a trecut în revistă cele 10 măsuri pe care le-a luat după tragedia de la Caracal.
- 1. A fost demisă conducerea instituțiilor implicate în proces, și au avut loc demiteri pe întreg lanțul de acțiune și decizie. Șeful STS și ministrul Afacerilor Interne au demisionat, de asemenea.
- 2. Am cerut încă din primele ore ca ministrul de Interne să meargă la fața locului și să coordoneze personal ancheta. S-au mobilizat toate resursele necesare pentru o muncă de analiză temeinică.
- 3. Am cerut MAI un raport minut cu minut al întâmplărilor, pentru aflarea adevărului, discutarea cazului în CSAT și luarea măsurilor urgente.
- 4. Am cerut o ședință de CSAT cât mai repede posibil. Analiza raportului MAI și a luării deciziilor în ceea ce privește STS în acest caz a fost încă de la început obligatorie.
- 5. Am decis încă de sâmbătă înființarea unui grup de lucru interinstituțional condus de domnul Raed Arafat, cu competențe de analiză și elaborare a unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice la nivelul întregului aparat de stat. Au existat deja întâlniri ale grupului de lucru, în urma cărora s-a elaborat un plan de direcții, care urmează a fi discutate pentru implementare.
- 6. Am hotărât să solicit convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară ca Executivul să le implementeze prin ordonanță de urgență.
- 7. Am trimis Corpul de control al Prim-ministrului într-o anchetă specială în ceea ce privește activitatea polițiștilor 112 și în maxim o săptămână voi avea un raport.
- 8. L-am propus pe domnul Mihai Fifor pentru preluarea interimatului la Ministerul de Interne. L-am mandatat să pornească o serie de controale în toate inspectoratele de poliție județene din țară. Am cerut declanșarea unei operațiuni de reinstaurare a ordinii publice, creșterea efectivelor, reintroducerea postului de sectorist, mai mulți agenți de poliție în spațiile publice, în permanență.
- 9. Am solicitat, de asemenea, un raport al tuturor cazurilor de răpire existente în țară, în acest moment, la poliție. Acord o maximă atenție acestui subiect și voi dispune alocarea tuturor resurselor necesare, într-un cumul de eforturi, pentru soluționarea imediată a acestor cazuri.
- 10. Am cerut crearea registrului persoanelor cu agresiuni sexuale la activ și am dispus monitorizarea lor în permanență. Ne axăm pe prevenția recidivelor și de aceea ne vom concentra pe monitorizarea continuă a acestor cazuri unde a existat un precedent.
„Revolta oamenilor din aceste zile este justificată. Însă românii nu trebuie să se teamă. Țara noastră nu aparține criminalilor, violatorilor, pedofililor sau traficanților de persoane”, a mai spus premierul.
Dăncilă a cerut de asemenea politicienilor să se implice și să vină alături de premier „în acest război împotriva criminalității”. „Chem alături de noi și organizațiile non-guvernamentale care activează în domeniul combaterii violenței domestice, a traficului de persoane, a abuzurilor, în domeniul protecției minorilor. Le invit la Guvern pentru ca, împreună cu specialiștii din ministere, să găsim soluțiile corecte. Să reparăm ceea ce este atât de profund greșit”, a mai spus ea.