Daniel Chiţoiu: Soţia mea nu este o profitoare a regimului USL
Laura Chiţoiu, director în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), s-a autosuspendat din funcţie în urmă cu trei săptămâni după ce a fost convocată la DNA, pentru a nu exista nicio suspiciune asupra ei, a declarat, joi, fostul ministru al Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, soţul Laurei Chiţoiu.
'Am ferma convingere că este nevinovată şi las instituţiile statului să-şi facă datoria astfel încât să nu existe nicio suspiciune că va influenţa într-un fel procesul de cercetare penală. De nouă ani soţia mea a lucrat numai în mediul bancar şi mediul de asigurări. Soţia mea nu este o profitoare a regimului USL, lucrează de peste 20 de ani, atât în sistemul bancar, cât şi în asigurări', a afirmat Daniel Chiţoiu.
În ceea ce priveşte contractul autorităţilor române cu compania chineză Huawei, fostul ministru al Finanţelor a spus că nu cunoaşte conţinutul memorandumului pentru că nu a intrat şi în competenţa sa de semnare.
Potrivit DNA, în perioada 10-16 iunie 2013, la cererea lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul ASF, reprezentând interesele Carpatica Asig, Laura Chiţoiu a devansat interviul pentru ocuparea funcţiei de director general al acestei societăţii de asigurări.
'Astfel, deşi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, în urma demersurilor învinuitei Chiţoiu, interviul a fost devansat pentru data de 19.06.2013. Pentru a se asigura că funcţia de director general va fi ocupată de o anumită persoană care îi fusese indicată, Laura Chiţoiu a modificat componenţa comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe candidată nu vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcţiei de director general al societăţii de asigurări', susţin procurorii.
Conform DNA, Laura Chiţoiu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, asigurându-i persoanei care a ocupat funcţia de conducere la societatea de asigurări pentru care s-a făcut intervenţia un folos nepatrimonial, lucru de natură să creeze o tulburare însemnată ASF, instituţie care este reglementată să vegheze asupra îndeplinirii condiţiilor legale de funcţionare de către societăţile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea menţinerii stabilităţii pieţei de asigurări.
În acest dosar mai sunt cercetaţi penal Ilie Carabulea, patronul Carpatica Asig, şi Marian Mîrzac, ambii arestaţi preventiv, Daniel Tudor, fost vicepreşedinte al ASF, şi Radu Mustăţea, preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România.