Daniel Constantin: de la 1 ianuarie persoanele fizice vor putea cumpăra maxim 100 de ha teren agricol
Limitarea achiziţiei de teren agricol pentru persoanele fizice la 100 de hectare, prevăzută într-un proiect de lege ce ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie, nu reprezintă o măsură discriminatorie sau contrară prevederilor Constituţiei, este de părere ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Nu este o măsură discriminatorie, nu e o măsură care, din punctul nostru de vedere, să intre în conflict cu prevederea constituţională din România (care consfinţeşte dreptul la proprietate privată - n.r.). În prevederea constituţională se spune foarte clar că proprietatea nu poate fi atinsă, dar este reglementată în condiţiile legii. Legea pe care noi o propunem probabil că va fi o lege organică şi care spune că există un drept de proprietate care nu este atins, un drept de proprietate general valabil, egal pentru toţi cetăţenii persoane fizice", a spus Daniel Constantin, miercuri, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.
El a mai estimat că străinii nu au "o tendinţă foarte mare" de a cumpăra terenuri în România. "Sigur că a fost o discuţie amplă, dar nu cred că va exista un pericol ca cetăţenii străini să cumpere masiv terenuri în România pe persoană fizică. Cei care au dorit să investească deja au făcut-o prin intermediul societăţilor comerciale. Mă îndoiesc că aceştia vor trece terenurile şi suprafeţele respective pe persoană fizică", a adăugat ministrul.
El a reiterat că măsura nu se va aplica retroactiv, în sensul că nu-i afectează pe cei care deţin deja suprafeţe agricole mai mari de 100 de hectare, ci îi vizează pe cei care urmează să cumpere pământ.
"Persoanele fizice, indiferent că sunt de cetăţenie română sau sunt cetăţeni ai statelor Uniunii Europene, au aceleaşi drepturi. Acel proiect de lege vizează plafonarea, stabileşte dreptul de proprietate de acum înainte pentru persoanele fizice. Nu ne referim la cei care au deja în proprietate, să spunem, 500 de hectare. N-o să venim să spunem să vândă 400 de hectare, nu. Cine vrea să cumpere de acum, în calitate de persoană fizică, suprafeţe de teren agricol, din punctul nostru de vedere, al Ministerului Agriculturii - şi e un proiect doar, nu e o decizie finală - nu poate să cumpere mai mult de 100 de hectare", a afirmat Daniel Constantin.
Întrebat dacă măsurile au fost discutate cu reprezentanţii Comisiei Europene, el a răspuns că Bruxellesul a fost informat şi că Executivul de la Bucureşti aşteaptă un punct de vedere.
Constantin a precizat că ministrul francez al Agriculturii a pus la dispoziţia autorităţilor de la Bucureşti experienţa Societăţii franceze de amenajare funciară şi a zonelor rurale Safer (similară Agenţiei de Dezvoltare Regională din România - ADR).
"Acum mulţi ani, când s-a pus problema de liberalizare a pieţei funciare, în Franţa s-a pus această limită. Mai mult, în Franţa, şi la acest moment, există o condiţie pe care n-o s-o impunem în România, dar încercăm să venim cu o chestiune mai relaxată. Şi anume, francezii spun că toate tranzacţiile de terenuri agricole se pot face numai între cei care au studii. În proiectul de lege pe care noi l-am pregătit, ne referim la 'cunoştinţe' în agricultură. Asta înseamnă anumite cursuri foarte scurte sau să fi lucrat în domeniu. Este important pentru ceea ce înseamnă bunele practici în agricultură şi pentru grija pentru mediu, dar şi pentru solul românesc", a adăugat Constantin.
Persoanele fizice nu vor mai putea deţine peste 100 de hectare de teren agricol de la 1 ianuarie 2014, potrivit proiectului de Lege privind vânzarea - cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice.
Ministrul Agriculturii a precizat marţi că legea va fi discutată săptămâna viitoare şi în Guvern, după care actul normativ urmează să fie trimis Parlamentului pentru ca, până la sfârşitul anului, să fie adoptat şi să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014.
Daniel Constantin a declarat că Tratatul de aderare prevede că de la 1 ianuarie se liberalizează piaţa funciară, astfel că persoanele fizice străine pot cumpăra terenuri în România. Potrivit sursei citate, legea se aplică persoanelor fizice din România şi cetăţenilor statelor membre şi apatrizilor cu domiciliul într-un stat membru sau în România.