Daniel Constantin: În câteva zile anunțăm cifrele la nivel național la cultura grâului
Cifrele referitoare la producția totală de grâu obținută în 2015 vor fi anunțate în câteva zile, stadiul recoltării fiind aproape de 100%, a declarat ministrul Agriculturii și dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
"Nu cred că mai este cazul să facem prognoze pentru cultura grâului, pentru că în câteva zile, probabil, vom avea campania de recoltat încheiată și putem să anunțăm cifrele la nivel național. În mod sigur sunt suprafețe afectate din cauza secetei, dar la care ne uităm cu mare atenție. Chiar dacă la nivel național nu sunt suprafețe extinse, totuși, pentru un fermier care lucrează o anumită zonă, poate să fie o suprafață calamitată 100%. De aceea, trebuie să tratăm fiecare caz în mod individual și cu o atenție foarte mare", a subliniat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, zonele cele mai afectate de secetă la ora actuală sunt sudul țării, Dobrogea și zona Moldovei.
În ceea ce privește cultura porumbului, șeful MADR recunoaște că lipsa precipitațiilor din această perioadă "va cauza foarte multe pierderi pentru fermieri și scăderi de producție".
"Pentru cultura porumbului, lipsa precipitațiilor din această perioadă va cauza foarte multe pierderi pentru fermieri și scăderi de producție. Sunt zone care sunt raportate de direcțiile agricole și de comisiile special create pe lângă inspectoratele de situații de urgență care ne arată că, într-adevăr, sunt zone afectate. Nu aș vrea deocamdată să dau suprafețe, pentru că ar influența productivitatea și, după aceea, ar influența prețul prin calculul care s-ar putea face asupra productivității.
În schimb, la floarea soarelui, lucrurile nu sunt chiar atât de grave cum sunt la porumb, însă, atunci când este secetă toate producțiile sunt afectate. Eu sper, însă, să nu se întindă, așa cum aud pentru luna august, și mai ales în luna septembrie, când ne pregătim de campania de toamnă. Este important să avem precipitații în următoarea perioadă", a subliniat șeful MADR.
În privința despăgubirilor ce vor fi acordate fermierilor, ministrul Agriculturii a menționat că, pentru sumele mai mari de 15.000 de euro, România trebuie să ceară acordul Comisiei Europene, iar pentru cele mai mici trebuie să notifice Comisia, chiar dacă ajutoarele vor fi date doar din bugetul național.
"Comisiile constituite pe lângă prefecturi analizează situația în teritoriu, după care ne-o vor prezenta și, pe baza ei, vom vedea ce putem face din fonduri bugetare, pentru că fonduri europene nu cred că vom avea pentru despăgubiri. Oricum, trebuie să avem acceptul Comisiei Europene dacă vorbim de despăgubiri care depășesc 15.000 euro, pentru că sunt situații în care va trebui să acordăm despăgubiri mai mari. Ajutorul de minimis spune că trebuie să dăm nu mai mult de 15.000 de euro trei ani consecutiv. Pentru cei care sunt fermieri mici putem institui ajutorul de minimis fără să așteptam ok-ul Comisiei, doar notificăm, iar pentru forme mai mari de ajutoare de stat trebuie să notificăm Comisia Europeană, așteptam răspunsul și pe urmă vom veni cu eventuale despăgubiri, dar ele vor fi plătite tot în limita disponibilului de la bugetul de stat", a explicat ministrul Agriculturii.
Potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii, până la data de 28 iulie, grâul și secara s-au recoltat pe 94,5% din suprafață, triticale (hibrid de grâu și secară — n. r.) — 75,22%, orzoaica de toamnă — 101%, rapița pentru ulei — 100,5%.
În toamna anului 2014, au fost însămânțate cu grâu, orz, orzoaică și rapiță circa 2,9 milioane hectare, din care grâul a reprezentat 2,11 milioane de hectare.
Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România /LAPAR/, Laurențiu Baciu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că producțiile de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui din acest an vor fi, pe ansamblu, mult mai mici față de anul trecut din cauza secetei, cea mai gravă situație întâlnindu-se în județele Vaslui, Bacău, Botoșani, dar și în sud-estul Banatului și în județul Olt.
"Producția e mult sub cea de anul trecut, mă refer la culturile deja recoltate, respectiv grâu și rapiță, iar floarea soarelui și porumbul, care nu sunt încă recoltate, oricum nu vor mai avea timp să recupereze, din cauza secetei. Cea mai gravă situație există în județele Vaslui, Bacău, Botoșani, dar și în sud-estul Banatului și în județul Olt, în timp ce o situație mai bună o găsim în județele Ialomița, Brăila și Călărași, unde a mai plouat între timp. În cele mai afectate județe cultura porumbului e compromisă aproape în totalitate, în timp ce la floarea-soarelui putem vorbi de o pierdere a producției cuprinsă între 50 și 60%. La grâu, producția s-a stabilit deja la jumătate față de anul trecut, în timp ce la rapiță recolta va fi cu 20-25% mai mică decât în 2014", a afirmat Laurențiu Baciu.
În 2014, România s-a situat pe locul cinci în UE atât din punct de vedere al suprafeței cultivate cu grâu (2,07 milioane hectare), cât și al producției obținute (7,45 milioane tone) după Franța, Germania, Regatul Unit și Polonia. Totodată, România se află printre țările cu un randament mai scăzut la hectar în rândul Statelor Membre cultivatoare cu grâu (3.601 kg/hectar).