Daniel Constantin: Peste 130.000 de proiecte, întârziate din cauza crizei de personal de la APIA

| 16 iul, 2013

Un număr de peste 130.000 de proiecte depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) sunt întârziate din cauza crizei de personal din această instituţie, a declarat marţi Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În 2010 s-a dispus reducerea cu 10% a personalului APIA.

"Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are, la ora actuală, un personal de numai 1.500 de angajaţi, total insuficient pentru a putea analiza cele peste 130.000 de proiecte depuse până în acest moment. Agenţia suportă încă efectele măsurii luate de fostul guvern în 2010, când s-a dispus diminuarea cu 10% a personalului APIA şi al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP)", a afirmat Daniel Constantin.

Acesta a precizat, totodată, că proiectele pentru cele 35 de centre moderne de colectare a fructelor şi legumelor sunt în proces de evaluare.

"Pentru a promova produsele româneşti, trebuie să organizăm mai bine piaţa, să creăm acele platforme de colectare de legume fructe. Am deschis această operaţiune în 2012 printr-o măsură concretă, punând la dispoziţia fermierilor 80 de milioane de euro, astfel încât aceştia să depună proiecte pentru crearea centrelor de colectare", a mai spus ministrul Agriculturii.

Sprijin pentru fermieri

"Fermierii ar putea primi, în anul 2015, un sprijin de 177 euro/ha, pentru primele 30 de hectare din suprafaţa totală cultivată, urmând ca pentru restul suprafeţei sprijinul să fie de numai 150 de euro/ha. În acest mod, micii fermieri ar fi încurajaţi să iasă din zona de subzistenţă, putând începe chiar să înregistreze profit. La momentul de faţă, este vorba de un acord de principiu, pe care sperăm însă să-l putem pune şi pe hârtie în perioada următoare", a afirmat Daniel Constantin, după întâlnirea de lucru pe care a avut-o la sediul Ministerului Agriculturii cu reprezentanţii tuturor asociaţiilor, organizaţiilor şi patronatelor din sectorul vegetal, zootehnic şi industrie alimentară.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate ariile de intervenţie ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru următoarea perioadă de programare 2014-2020, precum şi alocările financiare prevăzute de noua Politică Agricolă Comună.

"Sprijinul financiar pe care Uniunea Europeană îl va asigura României, pentru agricultură, va creşte anual de la 1,6 miliarde de euro în 2015, la 1,9 miliarde de euro în 2020. La aceste sume se vor adăuga şi fondurile alocate de la bugetul de stat, pentru anul 2014 sprijinul fiind de 440 milioane de euro. Ceea ce putem afirma cu siguranţă este faptul că sprijinul european e deja fixat, iar cel de la bugetul de stat poate atinge un plafon maxim", a mai spus ministrul Agriculturii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ