Daniel Fenechiu, despre protocolul dintre PSRo şi PND: Un obiectiv major este dărâmarea Guvernului
Partidul Social Românesc (PSRo) şi Partidul Naţional Democrat (PND) au semnat marţi un protocol de colaborare parlamentară în vederea întăririi grupului şi activităţii acestuia.
Documentul a fost semnat de liderii grupurilor parlamentare ale celor două partide, respectiv Ştefan Burlacu (PND) şi Florentin Gust (PSRo), potrivit Agerpres.
"Ceea ce facem noi astăzi nu are nici dimensiunea şi nici ambiţia acordului nostru cu PNL, pentru că aici vorbim de o colaborare parlamentară pe durata actualei legislaturi, până în 2016, şi în funcţie de evoluţia noastră individuală şi comună vom stabili la momentul potrivit dacă sunt paşi de urmat în altă zonă. E vorba de o altă categorie, de un alt tip de acord politic. Ceea ce sunt convins că vom face împreună este să facem o opoziţie mult mai sănătoasă aici, în Camera Deputaţilor, şi la momentul potrivit să dăm ţării o nouă majoritate. Acest lucru va fi făcut pe măsură ce lucrurile vor evolua în Parlament şi pe scena politică românească", a declarat preşedintele PSRo, Mircea Geoană.
El a precizat că într-o primă etapă se urmăreşte creşterea eficacităţii muncii de opoziţie în Parlament prin semnarea acestui acord de colaborare parlamentară şi politică.
"Fiecare dintre cele două partide îşi păstrează identitatea proprie, libertatea de acţiune, dar din punct de vedere al unei coerenţe sporite şi a unei eficacităţi sporite în munca de opoziţie suntem convinşi că putem face o treabă mult mai bună împreună", a spus Geoană, menţionând că acest element de "coagulare" a opoziţiei reprezintă, după protocolul semnat de PSRo cu PNL săptămâna trecută, "încă un pas în vederea schimbării majorităţii în Parlament".
Mircea Geoană a explicat că este vorba de un acord între parlamentarii celor două formaţiuni şi că nu s-a stabilit nicio relaţie "cu o terţă formaţiune sau cu terţi parlamentari".
"Noi, astăzi, lansăm de fapt un grup parlamentar comun PSRo-PND şi vom declanşa şi procedurile regulamentare să facem acest lucru. Din punct de vedere comunicare, începând de astăzi în limbajul nostru politic va fi Grupul parlamentar PSRo-PND, cu tot ce decurge ca şi consecinţă din acest lucru. Noi, aici, stabilim o relaţie între două grupuri care-şi pun împreună resursele parlamentare din Camera Deputaţilor", a adăugat liderul PSRo.
La rândul său, preşedintele PND, Daniel Fenechiu, a spus că, o dată cu acest protocol, s-a format un grup parlamentar mult mai numeros (22 de parlamentari), "care cu siguranţă va avea un alt impact în viitoarele mişcări care se vor petrece în Parlament".
"Cred că doar prin consolidarea grupurilor mici, prin alianţe, prin orice variantă care să ducă la o creştere numerică a ceea ce înseamnă opoziţie se poate realiza ceva în aceste condiţii în România zilelor noastre", a spus acesta.
Întrebat dacă mai există înţelegerea între PND şi PMP, Fenechiu a spus că în protocol nu se face nicio referire la această înţelegere.
"Anterior semnării acestei înţelegeri, ne-am informat colegii din PMP ce vrem să facem, de două săptămâni, şi din acest punct de vedere avem acordul colegilor din PMP să luăm toate măsurile pe care le considerăm necesare în vederea consolidării grupului. Colegii de la PMP au fost corecţi şi nu s-au opus faptului că noi ne-am dorit să ajungem într-o altă etapă de evoluţie în Camera Deputaţilor", a susţinut Fenechiu.
Cât priveşte susţinerea opoziţiei în schimbarea Guvernului, Fenechiu a precizat: "De vreme ce domnul Geoană v-a comunicat că are un acord cu PNL, având ca obiect dărâmarea Guvernului, iar noi suntem un grup care tot timpul a fost în opoziţie, de principiu, scopul constituirii grupului ţine şi de o mai bună opoziţie şi, evident, de dărâmarea Guvernului".