Datele digitale vor reprezenta jumătate din greutatea Terrei peste 200 de ani
Jumătate din masa planetei ar putea proveni din datele digitale pe care le generăm în jurul anului 2245, numărul de biţi digitali produşi anual de omenire putând să depăşească numărul de atomi ai Terrei.
Acestea sunt concluziile unui nou studiu care urmăreşte acumularea în timp a datelor digitale şi potenţialele consecinţe catastrofale ale acestora.
Trăim într-o perioadă foarte bogată din punct de vedere al informaţiei. Telefoanele mobile şi folosirea extrem de frecventă a reţelelor de socializare au făcut ca aproape fiecare om de pe planetă să ajungă se genereze cantităţi mari de conţinut digital în fiecare zi.
IBM şi alte companii de cercetări tehnologice au estimat că 90% din datele digitale existente în prezent la nivel mondial au fost produse doar în ultimul deceniu, ceea ce l-a făcut pe fizicianul Melvin Vopson de la Universitatea din Portsmouth, Anglia, să îşi pună întrebări despre viitorul omenirii.
„Eu consider că este vorba de o problemă reală. La fel cum au fost şi arderea combustibililor fosili, poluarea cu plastic şi defrişările, informaţia digitală este trecută cu vederea de toată lumea. Am început să schimbăm literalmente planeta bit cu bit”, a declarat omul de ştiinţă.
„Întrebarea care se pune este: unde vom stoca această informaţie? Cum o vom alimenta cu energie? Eu numesc acest lucru criza invizibilă, pentru că în ziua de azi este cu adevărat o problemă invizibilă”, a susţinut Vopson.