De ce a crescut numărul tinerilor infectaţi cu SIDA de 10 ori în ultimii trei ani
Numărul persoanelor infectate cu HIV/SIDA în urma consumului de droguri injectabile a crescut progresiv în România în ultimii patru ani, de la 3% din totalul cazurilor noi depistate în 2010, la 29% cazuri noi depistate în 2013.
Deşi România se află în continuare în zona central-europeană cu incidenţă scăzută a infecţiei HIV, în cursul anului 2012 s-a înregistrat o creştere alarmantă a cazurilor noi pe grupa de vârstă 15-24 ani, se arată într-un comunicat de presă al MSD România remis joi, citat de Agerpres.
"Conform ultimelor date publicate de ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) şi de Biroul Regional OMS pentru Europa, s-a înregistrat o creştere de 8% a cazurilor noi de infecţie HIV/SIDA în anul 2012 în Europa, faţă de anul 2011. Ţara noastră a înregistrat o creştere majoră a numărului de bolnavi printre consumatorii de droguri ('etnobotanice') care au dobândit virusul prin utilizarea în comun a seringilor. După cum se ştie, efectul etnobotanicelor este de mai scurtă durată, ceea ce duce la creşterea numărului de injectări (10-20 de ori pe zi). Folosirea în comun a seringilor conduce la co-infecţii HIV/VHC (76%) sau HIV/VHC/VHB (11%)", precizează dr. Mariana Mărdărescu, medic primar Boli Infecţioase, şef secţie Imunodepresie copii şi adolescenţi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş'.
Potrivit sursei citate, în România, principala cale de transmitere a infecţiei HIV rămâne cea sexuală (aproximativ 50% dintre cazurile noi, depistate în anul 2012), la polul opus aflându-se transmiterea materno-fetală (3% dintre cazuri).
La nivel global, la sfârşitul anului 2012, numărul total de persoane infectate cu HIV/SIDA a ajuns la aproximativ 38 de milioane.