De ce este corectă măsura de amnistie a pensionarilor
Pensii. Confruntaţi cu posibilitatea returnării unor sume de bani ca urmare a comiterii unor ilegalităţi în sistemul de pensii, mai mulţi pensionari au decis să se sinucidă din teama că nu vor avea resursele materiale necesare să poată înapoia sumele datorate.
Pensii. Sensibil la drama prin care trec persoanele vizate, premierul Victor Ponta a anunţat de joi că executivul încearcă să găsească o soluţie prin care pensionarii să nu mai fie obligaţi să restituie sumele datorate statului. "Vreau până la următoarea şedinţă de guvern, până începe Parlamentul să lucreze, să veniţi cu un proiect de act normativ prin care să găsim o soluţie de amnistie pentru pensionarii care, din diverse motive, trebuie să dea acum nişte bani înapoi. Mi se pare cumplit faptul că se sinucid oameni pentru lucruri care s-au întâmplat în trecut, sunt chemaţi acum să îşi vândă casele (...) cred că aşa cum am putut să facem pentru funcţionari publici sau pentru alte categorii, cred că avem obligaţia să facem pentru pensionari şi faptul că au trebuit să se întâmple nişte nenorociri, oameni care au fost citaţi pe la diverse instituţii cred că e un lucru regretabil şi vreau să veniţi cu un proiect de lege", a declarat Victor Ponta.
Poziţia premierului a fost confirmată vineri de Ministrul Muncii, Rovana Plumb care a declarat că pensionarii vor beneficia de amnistie fiscală, nu penală, potrivit unui proiect de lege care va fi prezentat în următoarea şedinţă de Guvern. „În ce priveşte amnistierea fiscală pentru pensionari, propunerea de proiect de lege este gata. Toţi pensionarii care se află în evidenţa sistemului de pensii publice vor fi scutiţi de la plata debitelor. Nu vor fi scutiţi de la plată debitele care au drept cauză culpa debitorului materializată de folosirea acestora a unor documente neconforme realităţii, deci facem amnistiere fiscală, nu penală“,a declarat ministrul Muncii.
Poziţia exprimată de ministrul Muncii nu echivalează cu exonerarea de răspundere a celor s-au pensionat ilegal. Dar ar fi nedemn ca, după umilinţele şi suferinţele îndurate de pensionari în perioada guvernelor girate de Traian Băsescu, pensioanrii să fie din nou puşi într-o situaţie limită. Gravitatea acestei situaţii este demonstrată de gestul extrem pe care unii dintre cei vizaţi l-au făcut, curmându-şi viaţa. Nu trebuie uitat că în mare parte din cazuri este vorba de bătrâni din mediul rural cu o situaţie materială dificilă. Or, pentru aceştia returarea completă a banilor constituie o imposibilitate practică, din moment ce pensiile încasate sunt oricum exterm de reduse. Nimeni nu contestă că respectivele persoane au săvârşit o ilegalitate. Dar a le cere să returneze banii ar fi în aceste condiţii de-a dreptul inuman. De aceea, amnistierea decisă de Guvern este perfect legitimă din punct de vedere moral, cu atât mai mult cu cât executivul are toate intenţiile să corecteze deficienţele care au permis apariţia acestei situaţii. Astfel, cabinetul va lua toate măsurile necesare pentru ca asemenea fraude să nu mai poată apărea pe viitor, sistemul de pensii şi modul în care acesta este gestionat urmând să fie reformat printr-un proiect de lege aflat în pregătire la Ministerul Muncii.