De ce este mai periculoasă gripa la fumători. Ce trebuie să faci dacă fumezi şi ai răcit
Statisticile arată că fumătorii înrăiți sunt mai frecvent afectați de răceli și gripe decât nefumătorii, iar boala lor durează mai mult, dezvoltând forme severe.
Chiar și cei care sunt fumători pasivi au, de asemenea, probleme mai mari cu sistemul imunitar și implicit cu gripele și răcelile. Fumul de țigară afectează celule aflate la nivelul plămânilor, ceea ce slăbește organismul în lupta cu gripele și răcelile. Sfatul medicilor pentru fumători: nu fumați când sunteți răciți și nu permiteți nici celor din jur să o facă.
Conform studiilor, ratele de infectare cu virus gripal au fost cu aproximativ 50% mai mari pentru fumatori decat pentru nefumatori. În cazul îmbolnavirii de gripa, fumatorii tind sa aiba simptome mult mai accentuate: tuse, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare, secretii.
Conform statisticilor, 32% dintre români sunt fumatori. Acest procent situeaza Romania la mijlocul clasamentului european, între tarile cu prevalenta mica – tarile nordice – si Grecia, Italia, tari care au o prevalenta mai mare. În Romania, în prezent, s-a constatat o crestere a numarului de fumatori, mai ales în randul femeilor.