De ce este Michael Schumacher „la limită”. Ce este, de fapt, coma indusă
Campionul de Formula 1, Michael Schumacher, se află de două luni în comă indusă la un spital din Grenoble, după ce s-a lovit grav la cap într-un accident la schi. Povestea lui a readus în atenţia presei această procedură medicală radicală, care este uneori singura soluţie de a prelungi sau chiar salva viaţa unei persoane aflată în stare critică.
Cazurile grave, cum este cel al lui Michael Schumacher, cer soluţii rapide şi radicale. Pentru a-i proteja creierul, grav afectat în urma loviturii, medicii din Grenoble au decis să-l bage în comă indusă, până când celebrul sportiv va fi stabil şi va putea fi trezit.
În urma unui şoc puternic, creierul începe să se inflameze şi presiunea intracraniană creşte periculos de mult, putând duce la blocarea fluxului sanguin şi apoi la moarte, explică medicul David Wright, de la Departamentul de Medicină de Urgenţă din cadrul Universităţii Emory.
Aşa cum un motor încins trebuie lăsat să se răcească pentru a putea funcţiona din nou, la fel este şi în cazul traumatismelor craniere grave. Creierul are nevoie de repaus, iar presiunea intracraniană trebuie să scadă.
De obicei, pentru a induce starea de comă este folosit anestezicul propofol, dar în cazul lui Schumacher medicii nu au vrut să spună ce medicament au folosit. Există mai multe substanţe care au acest rol.
Procedura se desfăşoară într-o unitate specială, unde tehnologia permite monitorizarea permanentă a pacientului (Foto Shutterstock)Procedura se desfăşoară într-o unitate specială, unde tehnologia permite monitorizarea permanentă a pacientului
Pe lângă inflamaţie, în urma unei lovituri la cap se declanşează şi o „avalanşă chimică” – ionii de calciu atacă celulele cerebrale, putând provoca moartea. Iar dacă aceste celule nu mor pe loc, în ele se declanşează un proces numit apoptoză, prin care acestea se distrug singure.
În afară de sedativele care sunt folosite constant ca să menţină în comă pacientul, temperatura corporală trebuie să fie mai scăzută decât în mod normal. Starea aceasta se numeşte hipotermie terapeutică.
În cazul lui Michael Schumacher, temperatura corpului este între 34 şi 35 de grade Celsius. Dacă ar scădea sub aceste valori, organismul pacientului ar avea de suferit.
Această metodă ajută la scăderea presiunii intracraniene, dar încă nu a fost demonstrat efectul ei la finalul stării de comă, precizează David Wright. În mod normal, hipotermia controlată este menţinută doar în primele 3-5 zile de comă.
Coma indusă este o metodă folosită şi în cazul unor boli precum meningita, rabia sau la supradozele de droguri.
Citeşte mai mult pe descopera.ro.