De ce este nejustificată isteria unora pe tema cartelelor pre-pay
Dezbaterile din spaţiul public românesc sunt parazitate de tot soiul de teme artificiale, transformate în adevărate sperietori pentru cetăţeni.
Este şi cazul isteriei generate de proiectul recent aprobat de Cabinetul Ponta privind cartelele în regim pre-pay pe care mass-media aservită Cotroceniului şi adversarii actualei guvernări încearcă să-l prezinte într-o lumină profund defavorabilă.
Ce modificări presupune, de fapt, noua legislaţie privind utilizarea cartelelor pre-pay?
Conform proiectului, o persoană va putea achiziţiona cartele de telefon pre-pay doar pe baza documentului de identitate. Legislaţia care introduce obligativitatea înregistrării identităţii este conform cu practica europenă, lucru confirmat inclusiv de către premierul Ponta. "A existat o discuţie în CSAT legată de introducerea şi în România a unei legislaţii care, ca şi în alte ţări europene, să prevadă obligativitatea unui act de identitate atunci când îţi cumperi un număr de cartelă pre-pay. Am făcut un proiect de lege conform discuţiilor din CSAT şi practicii europene, se transmite la Parlament şi Parlamentul, în urma unor dezbateri şi a informării opiniei publice, poate să ia decizia ca, de la 1 ianuarie 2015, să funcţioneze acest sistem", a spus primul ministru.
În mod evident, isteria creată în jurul modificării legislaţiei privind regimul de achiziţie al cartelelor pre-pay este una artificială. Unul dintre principalele argumente formulate de către contestatarii noii legi este legat de protejarea dreptului la intimitate. Discuţia este însă din start una falsă, din moment ce deţinătorii de abonamente sunt înregistraţi cu datele personale la momentul încheierii contractelor şi nimeni nu a invocat o aşa-zisă încălcare a drepturilor omului.
Motivaţia obligativităţii înregistrării datelor personale a celor care îşi achiziţionează cartele telefonice pre-pay este exclusiv una ce ţine de securitatea naţională, în condiţiile în care s-a dovedit că acest tip de breşă este speculată de către grupările teroriste care pun la cale atentate. Deci, noua lege va preveni riscul ca România să fie expusă pe viitor unor astfel de ameninţări, conform principiului că este mai uşor să previi un fenomen decât să-l combaţi.
Recentele discuţii privind reglementările aduse în privinţa achiziţionării de cartele pre-pay au fost speculate într-un registru populist şi de către Ludovic Orban. Într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, deputatul liberal a criticat dur proiectul de lege aprobat în guvern. “Practic vor să te oblige când cumperi o cartelă să te duci cu buletinul? Păi pe linia asta, în curând o să mă oblige să mă duc cu buletinul şi când mă duc să cumpăr roşii. (…) Mi se pare o absurditate fără margini. Cum adică, să îţi dai buletinul când cumperi o cartelă pre-pay?”, a răbufnit Ludovic Orban.
Ieşirea lui Ludovic Orban nu este întâmplătoare. Deputatul liberal încearcă să reintre în graţiile lui Crin Antonescu şi a devenit unul dintre cei mai agresivi purtători de mesaj ai PNL. Astfel se explică disputa de luna trecută cu Valeriu Zgonea în contextul prezentării de către premierul Ponta în Parlament a măsurilor pe zona bugetar-fiscala sau atacurile constante la colegii din PNL care contestă direcţia imprimată partidului de către Crin Antonescu.
Dincolo însă de toate încercările de a discredita noile reglementări privind cartelele pre-pay, proiectul este legitim şi binevenit fiindcă va permite României să prevină potenţialele ameninţări teroriste, asigurându-se astfel protecţia cetăţenilor.
Ştirile orei
Adica se pot trimite oameni strazi pentru 2 mici si o bere sa cumpere cartele
P.S. Dupa aceasta lege au inceput sa construiasca si "resettlement camp-urile" si mai urmeaza cateva legi care sa le permita sa traga in populatie in caz de manifestatii de anumite forme... cauta si vei gasi ;).