De ce este totuşi supărat Crin pe PSD?
Concluzia este că nu există motive reale privind nemulţumirea lui Crin Antonescu vizavi de poziţionarea lui Ponta şi PSD pe subiectul Roşia Montană, mai ales că Victor Ponta a explicat foarte bine de ce proiectul de lege trebuie să meargă în Parlament pentru avizare şi de ce nu era oportună o asumare a guvernului. Atitudinea premierului a fost apreciată şi de cetăţeni, acest lucru fiind demonstrat de ultimul sondaj de opinie.
Subiectul Roşia Montană a deschis o nouă pagină în vechea temă privind ruperea USL. Se pare că visul lui Traian Băsescu de a rupe USL este mai aproape de realitate. Iar acest lucru se întâmplă din cauza isteriei unor lideri politici, care în loc să-şi vadă de guvernare şi de obiectivele asumate de USL, apleacă urechea la cârcotaşi şi se afundă în populisme. Crin Antonescu are marea şansă să realizeze ce se străduieşte Băsescu de la înfiinţarea Uniunii, ruperea ei.
Preşedintele PNL Crin Antonescu a lansat noi atacuri la partenerii de alianţă. Invitat vineri seară în cadrul unei emisiuni TV, liderul PNL a spus că are mai puţină încrede în Victor Ponta după episodul cu Roşia Montană şi că ar candida contra lui Victor Ponta sau Sorin Oprescu la alegerile prezidenţiale dacă partidele din USL s-ar despărţi. Acesta a mai zis că este doar coleg de muncă cu Victor Ponta.
Aceste declaraţii pot părea surprinzătoare având în vedere că vineri, după o întâlnire cu premierul, Antonescu afirma că are deplină încredere în Guvern şi în premier şi că în problema Roşia Montană lucrurile s-au lămurit. „În problema Roşia Montană ca să vedeţi că nu este niciun scandal şi niciun conflict lucrurile sunt foarte simple. Înainte de a fi la putere noi liberalii, care nu suntem nici anti-investitori, nici anti-exploatare de resurse, nici anti-industrie dar suntem cu câteva condiţii foarte clare – respectarea intereselor statului român pentru că este vorba de avuţia naţională de surse şi resurse naturale fundamentale şi doi de respectarea unor legi, a unei transparenţe – ne-am opus iminentei încheieri a acestei operaţiuni de către Guvernul Boc şi ulterior Guvernul Ungureanu în care nu aveam încredere. A venit un guvern al nostru la putere în care am deplină încredere şi pentru că suntem parte, am deplină încredere şi în premier şi aşa mai departe”.
Dacă luăm ultimele referiri ale liderului PNL la Victor Ponta, în care a lansat mai multe atacuri, observăm că declaraţia de vineri în care a spus că are „deplină încredere şi în premier” poate părea o scăpare. De exemplu joi, Antonescu se referea la Ponta cu apelativul „parşivel”. Răspunsul premierului, „nu m-aţi auzit în trei ani de zile criticându-l în public pe domnul Antonescu", l-a lăsat în offside pe şeful PNL, care a încercat să nuanţeze declaraţia iniţială, însă răul a fost făcut. Dacă exemplele nu erau de ajuns, un alt atac s-a consumat atunci când liberalul a declarat că PSD susţine proiectul minier de la Roşia Montană, lucru ce este în contradicţie cu poziţia PNL. „Mie mi-a devenit foarte clar care e poziţia PSD-ului. Este evident de susţinere a acestui proiect. Am înţeles-o într-un târziu şi indirect. Treaba mea însă e următoarea: Mari decizii politice nu se iau pe sub masă”.
De asemenea, Antonescu l-a criticat pe Ponta pentru faptul că odată ce a propus proiectul de lege nu-l votează în Parlament, lăsând să se înţeleagă că şeful guvernului fuge de responsabilitate. Poziţia lui Antonescu în această chestiune putea fi înţeleasă dacă era consecvent şi aplica aceeaşi măsură şi în cazul ministrului Daniel Barbu. Pentru reîmprospătarea memoriei, ministrul liberal al Culturii a declarat că va vota împotriva proiectului Roşia Montană pentru că aceasta este decizia partidului, dar că susţine proiectul în calitate de ministru. „Eu voi vota împotrivă – sunt într-o situaţie delicată, din punct de vedere tehnic am subscris acestui acord, am convingerea că pe latura de patrimoniu proiectul este absolut în regulă”. În emisiunea de vineri seară fiind întrebat de moderator ce părere are de declaraţiile ministrului liberal, Antonescu a fost conciliant şi a acceptat explicaţia dată de Barbu. Logic vine următoarea întrebare: de ce la miniştrii liberali acceptă aşa zisa fugă de responsabilitate, iar la cei din PSD nu? Explicaţia este simplă: odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, Antonescu se isterizează şi dă semne de paranoia.
Concluzia este că nu există motive reale privind nemulţumirea lui Crin Antonescu vizavi de poziţionarea lui Ponta şi PSD pe subiectul Roşia Montană, mai ales că Victor Ponta a explicat foarte bine de ce proiectul de lege trebuie să meargă în Parlament pentru avizare şi de ce nu era oportună o asumare a guvernului. Atitudinea premierului a fost apreciată şi de cetăţeni, acest lucru fiind demonstrat de ultimul sondaj de opinie realizat de Sociopol în perioada 9-12 septembrie. Potrivit sondajului, Victor Ponta se află la capitolul încredere la 41%, aproape dublu faţă de Crin Antonescu. Acelaşi lucru se întâmplă şi la nivelul partidelor, unde PSD ar obţine 41%, iar PNL 19%, dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri Parlamentare. Cât priveşte disputa dintre Antonescu şi Ponta pe subiectul Roşia Montană, are câştig de cauză cel din urmă. 62% dintre români susţin dezbaterea parlamentară şi numai 20% sunt de părere că decizia trebuie luată prin asumarea guvernului.
Aceste atacuri la adresa partenerilor din USL nu fac bine nici lui Crin Antonescu, nici guvernului USL şi nici României. USL şi-a asumat obiective mari, iar Antonescu nu va fi iertat de români dacă din cauza lui alianţa se va rupe.