De ce măririle de pensii şi salarii au nevoie de bugetul nou
În timp ce Traian Băsescu iese în fiecare seară la Palatul Cotroceni ca să asigure opinia publică de faptul că intenționează să blocheze proiectul de buget pe 2014, mașina de propagandă care îl servește pe președinte se străduie să ne convingă că nici nu este nevoie de o nouă programare bugetară pentru a plăti pensiile și salariile majorate.
Conform așa-zișilor analiști aflați în siajul Cotroceniului, cheltuielile pe care le presupune creșterea cu 3,76% a pensiilor, majorarea salariului minim, a venitului minim sau acordarea burselor în valoare de 150 de euro către medicii rezidenți ar putea fi realizate în baza bugetului pe anul 2013. De precizat că acest buget va reintra automat în vigoare la 1 ianuarie 2013, dacă la această dată nu va exista deja o nouă lege bugetară care să fi fost promulgată.
Ceea ce nu iau însă aceștia în calcul este că în materie de buget, nu sunt permise ”cârpelile”. Nu poți să te joci cu ”pușculița” unei națiuni și să iei după bunul plac dintr-o parte pentru a pune în cealaltă.
Cheltuielile presupuse de măsurile sociale preconizate de către cabinetul condus de Victor Ponta pentru anul viitor ar putea fi finanțate în principiu în baza veniturilor prevăzute în 2013. Numai că, este evident pentru oricine că, fiind vorba despre majorări consistente, în capitolele bugetare respective nu există suficiente fonduri pentru finanțarea acestor măsuri.
Pentru a înțelege mai bine, să luăm spre exemplu situația pensiilor. Am avut în 2013, în premieră de la momentul adoptării Legii pensiilor, o indexare a pensiilor cu rata inflației. Ca urmare, în bugetul pe anul acesta au fost prevăzute fondurile necesare pentru acordarea acestei indexări, de 4 procente.
Pentru 2014 însă, cabinetul preconizează o majorare pensiilor, combinată cu o indexare. Astfel, în condițiile în care BNR estimează că la sfârșitul anului vom avea o rată a inflației de sub 3%, tot ceea ce va depăși acest procent devine majorare.
Or, în condițiile în care în buget se operează după reguli extrem de stricte, banii necesari pentru acordarea acestei majorări nu pot fi luați pur și simplu din aceeași sursă cu cea din care se acordă indexarea. Ca urmare, pentru a putea plăti pensiile majorate începând cu 1 ianuarie 2014 din bugetul pe anul 2013, cabinetul Ponta va trebui să opereze suplimentări de fonduri. Iar, aceste suplimentări riscă să dea peste cap întreaga construcție bugetară pe 2014, care a fost fundamentată pornind de la o serie de parametrii care nu vor mai corespunde realității la care noul buget va intra în vigoare.
Rezultă așadar că jocul pe care președintele îl face cu bugetul îi va afecta pe pensionarii care își așteaptă pensiile mărite, pe agricultorii care așteaptă subvențiile sau pe profesorii și medicii cărora li s-a promis creșterea veniturilor. Toate aceste majorări stau în pixul cu care Traian Băsescu ar trebui să semneze decretul de promulgare a Legii bugetului de stat și al asigurărilor sociale pe anul 2014.
Ştirile orei
nu stii,esti prost informat...
2.intre timp s-a dumirit si guvernul ca prin promulgarea bugetului asigurarilor sociale,se pot plati pensiile..
Basescu a amenintat cu retrimiterea in Parlament a legii bugetului de stat..
esti varza..
3.bugetul pe 2013 a fost votat si promulgat in februarie 2013,acum suntem in decembrie..
unde erati voi obedientii,cand nu aveam chipurile buget in primele 2 luni ale anului 2013?
4.stai linistit,cele 2 bugete s-au votat intr-o zi si jumatate,la eventuala reanalizare va dura tot la fel...