De ce nu e recomandat să bei bere din sticla de plastic
O găsești în magazine în toate variantele și poate că te-ai întrebat care dintre ambalaje garantează că păstrează băutura în condiții optime. Răspunsul este extrem de simplu.
Dacă până acum ai ocolit berea la sticlă, doar de teamă că te vei trezi cu o colecție de sticle goale de care nu știi cum să scapi din casă, ar fi bine să te mai gândești odată când îți cumperi băutura preferată. Deși sticlele atârnă mai greu în sacoșă și nu prea ai variante de reciclare, sunt cel mai bun ambalaj pentru berea ta.
Plasticul schimbă gustul berii
Prima explicație care te-ar putea convinge să renunți la berea la PET este că acest ambalaj afectează gustul băuturii. În sticlă, gustul berii rămâne intact pentru că nu interacționează chimic cu aceasta. Pe de altă parte plasticul (care are în componență petrol și multe elemente chimice) ar putea interacționa și schimba gustul. PET-urile, în care găsești îmbuteliate unele tipuri de bere, pot transfera în băutură o parte din chimicalele conținute, atunci când sunt supuse schimbărilor termice (foarte frig sau foarte cald). Mai mult decât atât, plasticul nu rezistă procesului de pasteurizare prin care ar trebui să treacă sticlele după ce sunt umplute cu bere și sigilate.
Berea la PET își pierde calitățile
Plasticul este un material mai poros decât sticla (care este aproape impermeabilă pentru oxigen și dioxid de carbon). Mai clar de atât, asta înseamnă că berea (sau orice altă băutură) își va pierde calitățile mai repede dacă este îmbuteliată în sticle de plastic pentru că dioxidul de carbon pe care îl are în componență se va pierde mai ușor.
Aluminiu, un ambalaj sigur
În ceea ce privește dozele din aluminiu, practice și ușor de transportat, acestea protejează berea la fel de bine ca sticlă. Asta pentru că pe interior sunt acoperite cu un strat dintr-un polimer special care reduce riscul scurgerii de metale din aluminiu în bere. Mai mult, un astfel de ambalaj este opac și protejează băutura și de lumină.