De ce nu mor românii de foame?
Potrivit studiului Eurostat, dintre 37 de state europene luate în calcul, doar Macedonia și Polonia au indicele prețului la alimente și băuturi mai mic decât România.
Cel mai recent studiu publicat de Eurostat arată că românii plătesc printre cele mai mici prețuri pentru alimente și băuturi nealcoolice din Europa. Acestea sunt cu 33% mai mici în România decât media europeană, ponderea clasându-ne în fruntea țărilor cu cele mai mici prețuri.
Potrivit studiului Eurostat, dintre 37 de state europene luate în calcul, doar Macedonia și Polonia au indicele prețului la alimente și băuturi mai mic decât România. La capătul celălalt al scalei se află Elveția și Norvegia, cea din urmă având prețuri cu 86% mai mari decât media europeană.
Studiul Eurostat este defalcat și pe categorii de alimente. Astfel, România este întrecută în topul celor mai mici prețuri doar de Macedonia, Bulgaria și Polonia în cazul pâinii, respectiv de Albania, Macedonia și Polonia în cazul cărnii. În afară de Polonia, toate statele cu alimente mai ieftine decât România au și un venit mediu per capita mai redus.
Așa cum demonstrează datele oferite de Eurostat, românii nu ar trebui să se plângă de prețuri crescute la alimente și băuturi nealcoolice, deoarece nu este cazul. Singurele probleme sunt cât de multe poate cumpăra românul obișnuit cu banii pe care îi câștigă și care sunt perspectivele pentru noi creșteri salariale. Câțiva pași în acest sens par că s-au făcut - reîntregirea salariilor bugetarilor, creșterea salariului minim, indexarea pensiilor, angajamentul pentru o nouă lege a salarizării - însă fără îndoială că românii așteaptă mai mult. Cu excepția reducerii TVA la pâine sau la alimente de bază, multe măsuri nu prea se pot lua pentru ameliorarea prețurilor la mâncare. Ceea ce înseamnă că Executivul rămâne să se concentreze pe creșterea veniturilor. Dacă prețurile la alimente vor avea tendința să crească în perioada care urmează, Guvernul este obligat să continue măsurile de creștere a veniturilor, mai ales în rândul categoriilor defavorizate.
De ce nu mor românii de foame? Pentru că încă stăm bine la capitolul prețuri la alimente. Dar o creștere bruscă a prețurilor, neînsoțită și de o îmbunătățire a veniturilor, i-ar duce pe mulți români într-o situație dificilă.