De ce plantele vor ajunge să fie cea mai căutată formă de “carne” pentru sandwich-urile viitorului
Din cauza numărului mare de populație de pe glob care se află în creștere, producătorii de alimente au început să exploreze noi modalități pentru a asigura nevoia de hrană. Astfel, burgerul viitorului ar putea fi făcut din plante și mult mai gustos decât ai crede.
Cererea de carne și de produse lactate a început să fie din ce în ce mai mare, pe măsură ce oamenii au început să migreze de la așezările rurale către cele urbane. În acest sens, producătorii s-au văzut nevoiți să vină cu alternative de alimente care să aibă un aport proteic mare, dar care să aibă în același timp și un impact redus asupra mediului înconjurător.
„Viitorul hranei, pe măsură ce populația așezărilor urbane va crește, va continua să fie carnea, dar nu carnea provenită din ferme de animale. Va fi o carne realizată din plante, o carne ce va fi realiată în fabrici fără fermieri și fără a sacrifica animale", a declarat Bruce Friedrich, director executiv al Good Food Institute.
De asemenea, Bruce Friedrich mai crede că până în 2050 carnea va fi eliminată din meniuri mai ales în țările care se află în curs de dezvoltare. Alți specialișri prevăd că insectele și spirulina (microalgă) vor intra în alimentația populației.
O altă soluție mai simplă este reducerea caloriilor consumate și a proteinelor de origine animală din consumul populației și reducerea irosirii alimentelor. Pentru a susține cei 10 miliarde de oameni care vor ocupa pământul până în 2050 este nevoie ca producția agriculturală să crească cu 50%, iar asta ar putea fi dificil de realizat, în condițiile în care condițiile climatice se agravează.
În prezent, 80% din suprafețele agricole sunt dedicate pășunatului și pentru realiarea de hrană pentru animale. În plus, industria zootehnică consumă 10% din apa din lume, generând și emisii de metan dăunătoare pentru oameni.