De ce România nu este la un pas de dezastru în cazul fondurilor europene. Ba dimpotrivă

| 08 iul, 2013

”Drept la replică” pentru colegii de la Ziarul Financiar. Ca unul care citește zilnic presa economică, mă lovesc, din fericire nu tot timpul, de părerile ”spectaculoase” ale unor așa-ziși analiști, care ar fi mai potriviți să scrie în tabloide decât pe teme de economie.

Așa mi s-a întâmplat și în această dimineață când am fost ”informat” de la colegii de la Ziarul Financiar că România este la ”un pas dezastru” și pe cale să piardă ”miliarde din fondurile europene”. Aceasta, după ce tocmai ieri aflasem cu satisfacție că în ultimul an de zile rata de absorbție a fondurilor europene s-a majorat de aproape trei ori.

Misterul s-a lămurit relativ rapid când am citit cu atenție articolul. Așa am constat (pentru a câta oară?) că unii din jurnaliști din presa noastră economică fie nu sunt bine informați, fie sunt pur și simplu rău intenționați, dorind să dezinformeze. La acest moment, România nu mai trebuie să atragă 6,5 miliarde de euro până la finalul anului 2013 pentru a atinge rata de absorbție prognozată, ci aproximativ jumătate din această sumă. Pentru cine nu știe, la penultimul Consiliu European – cel la care România a fost reprezentată de premierul Victor Ponta – s-a luat decizia că în cazul țării noastre și în cel al Slovaciei se va extinde regula 'n+3' dincolo de 2013, reducând astfel riscul de dezangajare a fondurilor de coeziune din cauza lipsei de timp pentru cheltuirea banilor.

Ce înseamnă asta pentru România?

Ca riscurile de a fi dezangajate fonduri scad, pentru ca prelungirea pentru România a termenului de cheltuire a banilor europeni generează o oportunitate imensă.

În general, banii europeni merg către granturi sau către proiecte strategice, ce au un impact social sau economic substanțial. Dată fiind regula inițială privind perioada de cheltuire a banilor, în acest an ar mai fi putut fi angajate fonduri doar pentru granturi, unde sumele de bani sunt foarte mici, comparativ cu cele totale la care are acces România. Apărând prelungirea de care aminteam, și de care tare mi-aș dori să își amintească și unii din colegii mei din presă, se pot face din nou proiecte strategice, cu potențial de a aduce noi locuri de muncă și de a influența creșterea economică.

Este un câștig imens care a fost obținut de țara noastră și pe care avem toaate motivele să credem că îl vom valorifica. Prea mulți îl atacă pe ministrul Fondurilor Europene sau glumesc pe marginea țintelor de absorbție îndrăznețe despre care acesta vorbește, dar nimeni nu se uită la rezultatele mandatului său. În mai 2012, România atrăsese 7,5% din fondurile europene alocate. Astăzi, vorbim de aproape 20%, adică cam de trei ori mai mult.

PS: Este interesant cum am descoperit unii dintre noi dezastrul din fondurile europene tocmai după ce au plecat în vacanță prelungită, prin vot, cei care l-au provocat.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ