De ce societatea nu-i acceptă pe foştii deţinuţi
Principala barieră în integrarea deţinuţilor în societate este mentalitatea, stereotipul care planează în societatea românească, a declarat managerul unui proiect dedicat incluziunii sociale a foştilor deţinuţi.
Seminarul face parte din proiectul "Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate", organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Este vorba despre un proiect strategic, derulat la nivel naţional, la care participă aproximativ 350 de deţinuţi din toate penitenciarele din ţară.
"Ne propunem să schimbăm mentalitatea în privinţa deţinuţilor şi foştilor deţinuţi pentru a avea şanse de integrare în societate, altfel nu au nicio şansă. Principala barieră în reintegrarea deţinuţilor în societate este mentalitatea, acest stereotip care planează în societatea românească. În momentul în care un angajator află că persoana angajată a fost anterior în detenţie, în secunda doi, de cele mai multe ori, se reziliază contractul de muncă. Întâlnim foarte multe cazuri de acest gen. Sunt angajatori care încadrează în muncă deţinuţi pe perioada detenţiei, pentru că beneficiază de avantaje financiare, dar în momentul în care aceştia se eliberează, în prima zi de libertate, li se reziliază contractul. Este nevoie în primul rând de schimbarea legislativă", a explicat Mihai Moia, citat de Agerpres.
Potrivit unui sondaj realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, între 60 şi 80% din totalul populaţiei carcerale din România revine în penitenciar. Cazierul juridic afectează credibilitatea foştilor deţinuţi în faţa angajatorilor, aceştia fiind excluşi de pe piaţa locurilor de muncă. Societatea trebuie să conştientizeze că revenirea foştilor deţinuţi în comunitate este esenţială, în condiţiile în care revenirea lor în penitenciar presupune, în primul rând, săvârşirea unor noi infracţiuni care afectează major comunitatea în care trăim, au susţinut în cadrul seminarului, reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Prezent la seminar, un deţinut aflat în Penitenciarul Codlea, a spus că mai are un an jumătate până la eliberarea condiţionată şi că, după eliberare, ar dori foarte mult să lucreze în domeniul agriculturii.
"În Penitenciarul Codlea particip la mai multe cursuri de reintegrare în societate. De asemenea, lucrez ca monitor sportiv la sala de sport, joc teatru în trupa de teatru a penitenciarului, particip şi la alte activităţi socio-profesionale. După ce voi fi eliberat aş vrea să lucrez în meseria pe care am învăţat-o la şcoala veterinară pe care am absolvit-o, sau în agricultură. Oricum îmi voi găsi un loc de muncă după ce voi fi eliberat şi vreau să cred că voi reuşi. Înainte de a ajunge în penitenciar am lucrat în domeniul comerţului", a spus acesta.
"Trebuie să ne gândim că persoanele private de libertate sunt ale comunităţii. Noi îi pregătim în vederea punerii în libertate, dar trebuie să ne punem întrebarea dacă ei sunt pregătiţi să se reintegreze în societate, sau societatea este pregătită să-i primească după punerea în libertate. În penitenciar se derulează o serie de programe de educaţie, de formare profesională, dar trebuie să vedem ce fac după ce sunt puşi în libertate. Noi asta încercăm să facem. Prin colaborarea instituţională, încercăm să-i prelucrăm la ieşirea din penitenciar, să-i ajutăm, să mediem familia, să încercăm să scădem recidiva. Rezultate sunt, însă nu putem da un procent, câte persoane şi-au găsit şi-au găsit un loc de muncă şi au reuşit să-şi refacă viaţa după punerea în libertate" a precizat directorul Penitenciarului Codlea, comisar şef Florin Cristian Chiş.
Sursa citată a adăugat că în prezent, un număr de 260 de deţinuţi ai penitenciarului Codlea lucrează, din care 16 merg singuri la locul de muncă pe un traseu bine stabilit, nefiind probleme.
Începând din martie 2011, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Universitatea de Vest din Timişoara, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi implementează proiectul "Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate", care se va încheia în luna februarie 2014. Scopul acestuia este acela de a spori şansele de reintegrare socio-profesională a foştilor deţinuţi, prin iniţierea şi calificarea acestora în meserii ecologice, în domenii precum agricultura şi construcţiile