De ce Victor Ponta nu are urmăritori falși pe Twitter
Specialistul new media Paul Aparaschivei explică, pentru Obiectiv.info, de ce informația legată de conturile „false” care urmăresc politicienii de marcă pe Twitter este greșită.
Paul Aparaschivei subliniază că nu este vorba, în realitate, despre conturi false, ci despre utilizatori care nu au mai apelat la conturile lor în mod regulat, fiind catalogați în mod automat drept inactivi.
„Există în zona de specialitate o discuție recentă cu privire la ponderea de urmăritori așa-numiți «falși» pe Twitter ai premierilor europeni, iar totul a început dintr-un articol din presa italiană. Problema este că sursa inițială se bazează pe informațiile provenite dintr-un generator automat, care folosește forțat titlul de «fals». Este vorba, în realitate, de utilizatori inactivi, care nu și-au mai accesat de mult timp contul, sau de conturi create automat, în scopuri comerciale și de promovare. Dar nicidecum nu este vorba despre conturi false sau cumpărate. Sigur că devine tentant să-l acuzi pe Victor Ponta, de exemplu, că are urmăritori falși, mai ales că deține unul dintre cele mai populare conturi din România. Însă pur și simplu nu este cazul. Dacă ar fi să ne luăm după datele furnizate de acest generator și apărute în presă, ar însemna că toți premierii europeni prezenți pe Twitter și-au cumpărat urmăritori. Or, așa ceva este, evident, absurd”, susține Paul Aparaschivei.
Specialistul new media mai atrage atenția că utilizatorii de Twitter nu au control asupra persoanelor care îi urmăresc.
„Chiar și dacă un anumit utilizator ar dori să-și curețe profilul de aceste conturi inactive, este un proces cel puțin dificil. Fiecare cont trebuie analizat pe rând, iar atunci când ai zeci de mii de urmăritori așa ceva devine imposibil”, afirmă acesta.
Paul Aparaschivei este doctorand în comunicare politică online și co-autor al cărții „Bloguri, Facebook și politică”