De ce vor sa blocheze agricultorii bulgari Podul de la Calafat
O știre venită pe agențiile de presă vorbește despre intenția agricultorilor bulgari de a bloca recent inauguratul pod Calafat – Vidin. Aceștia se plâng că, după deschiderea podului, importurile ilegale de fructe și legume din România ar fi crescut simțitor.
Potrivit fermierilor bulgari, produsele românești ar fi vândute fără documente şi permise și fără plata taxelor şi a contribuţiilor sociale, la prețuri mult sub cele ale producătorilor locali. Ca urmare, vânzările fermierilor din zona Vidin ar fi cunoscut o prăbușire dramatică de la deschiderea noului pod și solicită autorităților să ia măsuri pentru stoparea fenomenului. În acest sens, agricultorii din zona Vidin au depus plângeri către nu mai puțin de 9 instituţii publice bulgare, inclusiv poliţia, inspectoratul regional pentru sănătate, agenţia pentru siguranţă în alimentaţie, Fisc, autorităţile vamale şi primăria Vidin. De asemenea, o scrisoare a fost trimisă Ministerului Agriculturii.
Până la acest moment însă, se pare că protestele fermierilor nu au avut un rezultat pozitiv, motiv pentru care agricultorii se pregătesc să treacă la măsuri extreme, cum este blocarea podului.
Pasivitatea autorităților bulgare s-ar putea dovedi însă extrem de costisitoare. Dacă amenințările formulate de către fermieri vor fi puse în practică, blocarea traficului pe podul Calafat-Vidin va conduce la perturbarea unei rute importante către Vestul Europei și, implicit, la activitățile de import-export derulate pe acest traseu. Ca urmare, transportatorii rutieri vor trebui să suporte costurile mai ridicate ale rutelor alternative, cum este traversarea cu feribotul. De asemenea, și turismul va avea de suferit, în condițiile în care litoralul bulgăresc se numără printre destinațiile de vacanță favorite ale românilor și blocarea podului ar da peste cap traficul turistic chiar la apogeul sezonului.
Blocarea podului de la Calafat-Vidin nu-i va afecta însă doar pe agenții comerciali, ci s-ar putea răsfrânge în mod nedorit asupra întregii Bulgarii. Ea va genera o pată neagră pe imaginea guvernului de la Sofia, care se va adăuga peste impresia extrem de proastă pe care au lăsat-o cei 200 de kilometrii de drum cu gropi și hârtoape pe care trebuie să îi străbată cei care tranzitează țara vecină spre și dinspre podul de la Calafat-Vidin. Asistând cu pasivitate la blocarea uneia dintre porțile principale în și dinspre Bulgaria, autoritățile din țara vecină riscă să fie percepute nu doar în interior ci și în exteriorul țării drept incapabile să gestioneze corespunzător o oportunitate importantă de dezvoltare. Or, un asemenea semnal ar putea avea efecte deloc de neglijat asupra încrederii cu care investitorii și piețele financiare internaționale privesc către guvernul de la Sofia.
Ca urmare, găsirea unei soluții care să conducă la dezamorsarea nemulțumirilor exprimate de agricultorii bulgari și la evitarea blocării podului Calafat-Vidin devine o chestiune de interes major pentru autoritățile de la Sofia.