De sunt protestele din Educaţie nejustificate
Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunţat că 1000 de sindicalişti vor picheta Palatul Parlamentului.
Pentru a înţelege de ce acest protest este nejustificat, redau declaraţia domnului Nistor: „actualul Guvern a avut cea mai lungă perioadă de pace socială. Am tot sperat că promisiunile făcute, înainte de alegeri, vor fi materializate. Nu pot să neg redeschiderea dialogului social şi rezolvarea unor probleme din sistemul educaţional. Totuşi, revendicările principale nu şi-au găsit încă soluţii. Ne dorim ca prin acest pichet să le arătăm politicienilor că, dacă pe ei nu îi intereseaza ce se întâmplă cu cei peste 3,5 milioane de elevi şi peste 350.000 de angajaţi din învăţământ, pe noi ne interesează”.
Dar ce vor sidicalilştii mai concret? În principal, alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie. Cât a alocat USL în 2013 Educaţiei? 4,55%. Destul de aproape. În practică însă, Educaţia a beneficiat de mai mulţi bani, deoarece, spre exemplu, multe lucrări de modernizare şi reabilitare a unor şcoli s-au făcut din bani europeni, cofinanţate prin programele de dezvoltare regională. Aşadar, dacă tragem linie la final de an, n-ar fi exclus să constatăm că Educaţia a beneficiat până la urmă de 6% din PIB, chiar dacă o parte din aceşti bani nu au provenit de la bugetul de stat. Până la urmă, nu acesta este şi interesul Guvernului, dar şi al nostru ca cetăţeni ai României, să transferăm cât mai multe cheltuieli de la bugetul naţional, către fondurile europene?
Am amintit declaraţia domnului Marius Nistor tocmai pentru a demonstra că USL a făcut paşi importanţi în acest domeniu. Adică tocmai cei care protestează recunosc că s-au făcut unele progrese, dar nu sunt mulţumiţi. Înţeleg că rolul sindicaliştilor este să protesteze, dar trebuie să fim totuşi oameni raţionali. Atunci când un lucru merge în direcţia bună, încerci să îl ajuţi, nu cauţi să pui presiune inutilă pe el, iar, după cum însuşi liderul de sindicat declară, în Educaţie lucrurile merg în direcţia bună.
Domnul Nistor spune că politicienilor nu le pasă de cei 350 000 de angajaţi din învăţământ. În acest caz, aş dori să îl întreb, cine a beneficiat cel mai mult de reîntregirea salariilor? Eu cu siguraţă nu, deoarece nu sunt angajat la stat. Cei 350 000 de profesori cu siguranţă da. O altă întrebare pentru domnul Nistor: cine va beneficia de indexarea salariilor mici din 2014? Eu cu siguranţă nu, mie nu mi se indexează salariul cu rata inflaţiei, din acelaşi motiv enunţat mai devreme, profesorilor debutanţi însă, da. Ei, alături de medicii rezidenţi, vor fi principalii beneficiari ai acestei măsuri. Înţeleg să ne dorim mai mult, dar totuşi, e vorba de o creştere, nu scădere!
Un alt lucru de care cu siguranţă au beneficiat mulţi profesori, în special cei din învăţământul superior, este deblocarea POSDRU. Din nou, o realizare a Guvernului USL. Foarte multe instituţii de învăţământ superior desfăşoară proiecte din fonduri europene, iar sumele despre care vorbim nu sunt deloc de neglijat, ba chiar de multe ori se situează în jurul a milioane de euro.
Aşadar, să recapitulăm: actualul Guvern a reluat dialogul cu sindicatele, a reîntregit salariile bugetarilor, le indexează pe cele mici, respectiv ale profesorilor debutanţi, a deblocat angajările în Educaţie, a alocat ministerului de resort un buget foarte apropiat de cei 6% solicitaţi şi a mutat o parte din cheltuieli de la bugetul de stat, către fondurile europene, fonduri pe care le-a deblocat. Cu toate acestea, sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi vor ca peste noapte „să fie bine ca să nu fie rău”, cum ar spune o personalitate a vieţii publice româneşti.
Ştirile orei
tu zici ca este foarte aproape//
ia si calculeaza de ex. la 100 miliarde cat reprezinta 1,45%?
asta ca sa-ti usurez munca...suma este si mai mare...
dar si nesimtirea...