Deci, BNR este alături de Guvern în problema reducerii ratelor
Nu mai avem nicio îndoială, o parte a presei dâmboviţene nu poate să-şi stăpânească apetenţa pentru scandaluri fără fond. Evident că la mijloc sunt interese de natură politică, dar și discuţiile tehnice sau sfaturile specialiştilor sunt “ponosite” şi nu fac audienţă. Ultima bălăcăreală a gravitat în jurul unui proiect guvernamental care urmăreşte creşterea consumului şi implicit angrenarea în economie a unei noi rotiţe.
Taberele sunt împărţite; presa de casă a preşedintelui se comportă precum vulpea cu strugurii și scoate programul înjumătăţirii ratelor din puzzle-ul general al pachetului gândit de Executiv pentru stimularea mediului de afaceri. Discuţiile au alunecat repede din sfera argumentelor, tirul îndreptat împotriva lipsei de preocupare a echipei Ponta pentru zona de business, ediţia 2013, s-a metamorfozat peste noapte în discursul marca 2014, cu titlul - fiecare măsură a Palatului Victoria are substrat electoral. Ca la noi la nimeni, ipocrizia e la ea acasă.
De cealaltă parte, autorităţile au dificultăţi de a găsi un consens pe acest subiect. Deşi discutată şi asumată de fostul ministru al Finanţelor, liderii PNL s-au trezit din somn după câteva zile susţinând sus şi tare că măsură este antiliberală. Brusc, profesorii de istorie şi fizică, Antonescu respectiv Johannis s-au dumirit că economistul Chiţoiu a obosit şi a început să dea rateuri. Cei doi se pricep la macroeconomie ca baba la mitralieră; este limpede ca s-a ivit o oportunitate pe care Crin a încălicat-o din mers ca să-şi consolideze poziţia în partid, dar şi în raport cu aliaţii. Liderul liberal s-a afundat atât de tare în fololiul de la Senat încât distinge greu şi distorsionat preocupările cotidiene ale guvernării.
Opiniile specialiştilor imparţiali susţin măsura şi o definesc drept un prim pas spre recâştigarea încrederii populaţiei vizavi de mediul bancar după perioada de criză. În ceea ce priveşte efectul, o simulare făcută de un analist al pieţei financiare, pe un număr de doar 500.000 de români, arată o creştere a PIB-ul cu peste jumătate de procent şi 500 de milioane de euro destinate consumului.
Gurile rele şi-au aţintit ochii şi au ciulit urechile la reacţiile BNR legate de subiect, în speranţa unei poziţii distincte în raport cu Executivul. Dezumflare pe toate fronturile; au încercat unii cântăreţi de curte ai Cotrocenilor să fardeze discursul lui Mugur Isărescu, însă fără succes. În realitate, guvernatorul a transmis printre rânduri băncilor că măsura este binevenită şi poate fi adoptată. Desigur limbajul şefului BNR pare de pe altă planetă pentru unii aşa-zişi comentatori, însă el reprezintă alfabetul pieţei interbancare, unde BNR păstrează în continuare un puternic caracter catalizator.
Bomboana pe coliva cârcotaşilor a venit deunăzi când a fost publicată nota de fundamentare a Ordonanţei care vizează restructurarea creditelor. Proiectul nu doar are girul Băncii Centrale ci şi a fost conceput în urma unei colaborări între cele două Palate (Victoria și Lipscani). Surse oficiale au declarat în presă că la acest act normativ au lucrat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR şi Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. În concluzie, profesioniştii sunt alături de Guvern în problema reducerii ratelor, iar lăutarilor ne le rămâne decât să cânte la altă masă...