Decizia care schimbă centrul Bucureştiului
Arhitectul-şef al Sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu, a declarat în cadrul unei dezbateri că decizia de transformare a unuia dintre trotuarele de pe Bulevardul Unirii a fost luată după ce locuitorii din zonă şi-au exprimat astfel punctul de vedere, scrie b365.
Arhitectul-şef al sector 3, Ştefan Dumitraşcu, a declarat, în cadrul dezbaterii Starea și perspectivele urbanismului participativ, organizată de Asociația Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația pentru Tranziție Urbană și Grupul pentru Dezvoltare Local, că decizia ca unul dintre trotuarele de pe Bulevardul Unirii să devină pietonal a fost luată la propunerea locuitorilor din zonă.
În zona Unirii sunt mai mult firme. Dar am avut surpriza ca, în fiecare dimineaţă, să existe, în zona lucrării, un grup de 10-15 oameni, care au venit sa întrebe ce se întâmplă, de ce se întâmplă, de ce se întamplă pentru a 30-a oară pe Bulevardul Unirii. Surpriza mea e că, din limbajul lor non-tehnic, au rezultat nişte soluţii tehnice pe care nicio comisie nu le vazuse. Ei au zis că apreciază faptul că Bulevardul Decebal şi-a schimbat în ultimii zece ani caracterul, dintr-un loc cu magazine care vindeau cauciucuri, rigips, fier într-un loc care astăzi invită la promenadă. Au spus că ar dori sa se întâmple acelasi lucru şi aici (...) Spuneau că vor să scăpe de instituții bancare, de magazinul de fiare vechi. În Centrul istoric nu mai merg că o să cada casele pe ei, aşa că vor aici, a povestit arhitectul-şef.
El a adăugat de asemenea că angajaţii băncilor nu vor mai fi lăsaţi să intre cu maşina până-n uşa instituţiei şi că propunerea lui e ca proiectele ce vizează amenajarile spaţiilor cu acces public nelimitat să fie făcute astfel.
În timpul dezbaterii, au fost prezentate și două astfel de modele de regenerare urbană a spațiilor în care au fost implicați oamenii, printr-o consultare publică reală.
Unul dintre modelele prezentate, în materialul realizat prin proiectul CUPA, este din Londra: gara The King's Cross.
Pentru acest program de regenerare urbană a fost creat un forum care a permis oamenilor care trăiesc și lucrează în această zonă să își spună opiniile în procesul de dezvoltare și să sprijine definirea viitorului acestei zone. Aici, ambele consilii locale de sector au consultat populația, existând o planificare atentă a procesului de consultare care a avut la bază mai multe principii. De pildă, ideea ca acea consultare să fie permanentă, iar consiliile locale să aloce resurse pentru a asculta oamenii și ca informația furnizată va fi lizibilă și accesibilă.