Tribunalul București: Afirmația că Olguța Vasilescu i-a incitat pe simpatizanți împotriva denunțătorului nu este susținută
Afirmația că Lia Olguța Vasilescu i-a incitat pe simpatizanții săi împotriva denunțătorului din dosarul în care este cercetată pentru corupție nu este susținută de probe, a apreciat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, care a respins cererea procurorilor DNA de instituire a măsurii controlului judiciar în cazul primarului Craiovei.
Instanța a mai arătat în motivarea deciziei că postările inculpatei pe rețelele de socializare se încadrează în limitele dreptului la libertatea de exprimare.
"Faptul că postările inculpatei au condus la generarea în mass media în perioada 30.07.2016 — 31.07.2016 de ample reacții este un lucru acceptat într-o societate democratică, articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului consacrând dreptul la libertatea de exprimare a tuturor persoanelor. (...) Aceasta este valabilă și referitor la celelalte comentarii făcute de inculpată în spațiul virtual, respectiv pe Facebook în cazul de față. Din actele dosarului rezultă că, din contră, inculpata a intervenit și a cerut decență când a sesizat că limbajul folosit de alte persoane, posibil simpatizanți ai acesteia, nu era tocmai cel potrivit. Afirmația că inculpata este cea care i-a incitat pe cei care comentau nu este susținută, fiind o simplă apreciere a procurorului", se arată în motivare.
În opinia judecătorului, nici acuzațiile referitoare la amenințările pe care Lia Olguța Vasilescu le-ar fi adresat martorului denunțător nu se susțin.
"În ceea ce privește posibilele amenințări ale martorului denunțător nu se observă vreo legătură între inculpată și acestea, fiind posibil ca inculpata să nu aibă cunoștință despre asemenea aspecte. Pentru a se reține vreo implicare a inculpatei aceasta trebuie să acționeze cel puțin cu forma de vinovăție a intenției indirecte, ceea ce nu este probat", se menționează în motivare.
Nici faptul că inculpata a postat în spațiul virtual informații din dosarul de urmărire penală nu a fost considerat un motiv pentru luarea măsurii preventive, având în vedere că informațiile din rechizitoriu deveniseră deja publice odată cu trimiterea în judecată.
"Împrejurarea că inculpata a postat selectiv pe pagina sa de Facebook fragmente din acte ale dosarului de urmărire penală, în condițiile în care instanța era sesizată prin rechizitoriu, iar acesta era la acel moment dat publicității, în condițiile în care inculpata nu a încălcat vreo măsură sau obligație impusă de organul de urmărire penală, de judecătorul de drepturi și libertăți sau de cel de camera preliminară până la acel moment, nu este de natură să conducă la oportunitatea luării față de acesta a unei măsuri preventive. Numai în măsura în care ar fi fost încălcate asemenea măsuri sau obligații impuse în prealabil ar putea să fie luate măsuri preventive împotriva sa", a mai apreciat instanța.
Curtea de Apel București dezbate marți contestația DNA împotriva deciziei instanței inferioare privind neluarea măsurii controlului judiciar față de primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, în dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de corupție.
În 9 august, Tribunalul București a respins solicitarea procurorilor DNA de luare a măsurii controlului judiciar față de Lia Olguța Vasilescu, însă decizia a fost atacată de procurorii anticorupție.
Procurorii DNA au solicitat luarea măsurii controlului judiciar față de Lia Olguța Vasilescu pe motiv că aceasta a încercat discreditarea unui martor denunțător din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de corupție.
Printre motivele invocate de procurori în cererea adresată Tribunalului București se numără și acela că, în intervalul de timp care a urmat înregistrării cauzei pe rolul instanței, Lia Olguța Vasilescu a postat selectiv pe pagina sa de Facebook acte din dosarul de urmărire penală, după care i-a invitat pe simpatizanții săi să facă aprecieri asupra probelor, ceea ce a generat ample reacții în presă.
"În concret, inculpata a încercat discreditarea martorului denunțător, publicând o fotografie a acestuia și formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmațiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau amenințat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguța. În aparență aceasta a intervenit în discuții cerând decență, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau", susține DNA.
În plus, Lia Olguța Vasilescu i-a anunțat pe susținători că va acționa în mod similar și în cazul altor martori din dosar, cu referire la niște oameni de afaceri despre care susține că au formulat denunțuri calomnioase împotriva ei, sugerând indirect că va face publice date despre aceștia.
Lia Olguța Vasilescu a fost trimisă în judecată pe 19 iulie, fiind acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni) și spălare de bani (două infracțiuni).