Decizie DRAMATICĂ: Grecia se pregăteşte să-şi declare falimentul
Grecia se pregăteşte să facă un "pas dramatic", respectiv să-şi declare falimentul, în situaţia în care nu va primi, până la finele lunii aprilie, acceptul creditorilor internaţionali pentru deblocarea fondurilor de urgenţă de care are nevoie Atena, spun surse apropiate situaţiei, citate de Financial Times.
Atena ar putea întrerupe plăţi în valoare de 2,5 miliarde euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI), scadente în mai şi iunie, în cazul în care nu va primi banii de la partenerii din zona euro.
"Am ajuns la sfârşitul drumului... Dacă europenii nu ne eliberează finanţare, nu avem alternativă la faliment", a spus, sub condiţia anonimatului, un oficial grec citat de publicaţia britanică.
Însă, autorităţile de la Atena neagă cele scrie de Financial Times. Premierul elen Alexis Tsipras a declarat, ieri: "Grecia nu se pregăteşte să intre în incapacitate de plată (...) Negocierile cu creditorii se desfăşoară rapid spre o soluţie reciproc avantajoasă".
Săptămâna trecută, zona euro le-a dat termen autorităţilor de la Atena să prezinte în şase zile lucrătoare reformele economice îmbunătăţite, pentru ca miniştrii de finanţe din regiune să poată analiza acordarea fondurilor de urgenţă necesare evitării intrării în incapacitate de plată a Greciei.
Dacă vor fi de acord cu măsurile propuse de Atena, creditorii vor decide, în reuniunea Eurogrup programată pentru 24 aprilie, să elibereze o tranşă de 7,2 miliarde de euro pentru Grecia.
Un posibil faliment al Greciei ar putea genera ieşirea ţării din zona euro. În presa străină au apărut, încă din martie, mai multe scenarii privind viitorul Greciei.
Potrivit "scenariului A", premierul Alexis Tsipras acceptă condiţiile creditorilor şi decide să implementeze măsuri de austeritate. În aceste condiţii, BCE va continua să susţină sistemul financiar al Greciei, dar primirea ajutorului va avea efecte interne întrucât acceptarea condiţiilor creditorilor va crea nemulţumiri în rândul celor care şi-au dat votul pentru formaţiunea aflată la guvernare: Syriza. Conform acestui scenariu, zilele guvernului elen sunt numărate, întrucât aripa dură din partid se va revolta.
În acest caz, apar alte variante: se formează o nouă coaliţie de guvernare, susţinută de partidele pro-europene din opoziţie, care l-ar putea păs¬tra pe Alexis Tsipras în funcţia de premier sau vor fi organizate alegeri anticipate.
O altă posibilitate, "Scenariul B: Hotel California", pleacă de la afirmaţia ministrului elen de finanţe, Yanis Varoufakis, care a descris apartenenţa la zona euro prin versurile cântecului "Hotel California" al formaţiei Eagles: "Poţi intra când vrei, dar nu mai poţi pleca niciodată". Conform acestui scenariu, Alexis Tsipras nu reuşeşte să ajungă la un compromis cu creditorii, iar împrumuturile sunt blocate. În acest caz, BCE acordă finanţare, dar limitează fondurile care ţin pe linia de plutire băncile greceşti, astfel că banii nu sunt suficienţi pentru acoperirea cererii. Este posibil, în acest scenariu, ca băncile să fie închise temporar.
Potrivit Bloomberg, în condiţiile date, o variantă ar fi ca Grecia să evite ieşirea din zona euro. Într-o asemenea situaţie, consecinţele impunerii controlului capitalului (limitarea retragerilor şi transferurilor de bani din băncile greceşti) ar declanşa o nouă recesiune. A doua variantă imaginează situaţia în care, în condiţiile în care băncile sunt închise pentru evitarea ieşirilor de capital, situaţia politică se deteriorează, oamenii protestează.
Scenariile mai arată că guvernele din zona euro ar acorda Greciei un împrumut, pentru evitarea colapsului economic total, ce ar duce la crearea unui stat eşuat într-o zonă strategică.
Datoria Greciei este restructurată, dar ţara rămâne în afara pieţelor. Asta înseamnă prăbuşirea companiilor şi băncilor din Grecia, statul nu va putea plăti împrumuturile făcute la investitorii privaţi şi zona euro, până când economia se stabilizează. Într-o astfel de situaţie, Grecia ar avea două monede şi nu ar părăsi oficial zona euro.
Scenariul C imaginat de presa străină este "Catastrofa": Grecia iese din zona euro, iar pe plan intern se confruntă cu proteste şi înrăutăţirea situaţiei conomice, în timp ce va da vina pe Germania pentru că nu a primit finanţarea necesară. Atena nu primeşte niciun fel de ajutor, guvernul şi băncile se prăbuşesc. Economia greacă intră într-o nouă recesiune, care va antrena o recesiune a Europei şi va pune presiune asupra unor ţări vulnerabile, precum Italia. Situaţia ar putea antrena şi ieşirea Greciei din UE, iar implozia economică va deschide calea spre putere extremiştilor.