Decizie importantă luată de CNA. Televiziunile sunt vizate de noua prevedere
Posturile TV şi radio trebuie să folosească orice mijloace, inclusiv delay-ul, pentru a preveni difuzarea unor scene, expresii şi comportamente care contravin legislaţiei audiovizualului privind protecţia minorilor şi a demnităţii umane, potrivit unei Decizii a CNA, care a fost adoptată joi.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a adoptat, în şedinţa de joi, o Decizie de modificare şi completare a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, cu 10 voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi unul "împotrivă" (Cristina Trepcea).
"În cazul programelor difuzate în direct, altele decât cele de ştiri şi transmisiunile sportive, radiodifuzorii au obligaţia să folosească orice mijloace, inclusiv delay-ul, astfel încât să prevină difuzarea unor scene, expresii sau comportamente care contravin dispoziţiilor prezentului cod privind protecţia minorilor şi a demnităţii umane", se spune într-un articol din Decizia adoptată joi de CNA (care va fi introdus în Codul audiovizualului sub forma "articolul 29^1").
Măsura de întârziere contestată de ARCA
George Chiriţă, directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), a cerut CNA să nu introducă în Codul audiovizual prevederea referitoare la delay.
Chiriţă a transmis Consiliului şi o adresă în care a spus că articolul referitor la delay "introduce o dispoziţie redundantă, dar şi contradictorie cu legea audiovizualului, dat fiind că obligaţia de a nu difuza «scene, expresii sau comportamente» care contravin reglementărilor exista deja prin efectul ansamblului reglementărilor din domeniul audiovizual (legea audiovizualului şi codul audiovizualului) şi ea include libertatea radiodifuzorului de a alege orice mijloace necesare pentru a evita încălcarea dispoziţiilor codului ca efect al unor intervenţii în programele în direct care ar genera încălcări ale codului".
George Chiriţă a mai spus în adresă că "articolul transformă o libertate într-o obligaţie". "Principiul care trebuie să stea la baza reglementărilor este acela că se sancţionează încălcarea reglementării nu şi lipsa de acţiune a radiodifuzorului (neadoptarea de mijloace de prevenire) care nu poate constitui în sine o încălcare a reglementării. Dacă s-ar introduce aceasta reglementare, atunci, prin efectul articolului 91 al legii audiovizualului, care spune că sunt contravenţii inclusiv actele de nerespectare a deciziilor având caracter normativ emise de Consiliu, simpla neaplicare a unor mijloace de prevenţie ar constitui contravenţie, chiar dacă programele cărora ar trebui să li se aplice astfel de mijloace nu ar conţine încălcări ale reglementărilor", a spus Chiriţă.
Potrivit lui Chiriţă, utilizarea delay-ul ar face imposibilă realizarea emisiunilor interactive în care spectatorii sau invitaţii intervin telefonic sau prin video în direct, deoarece aceştia nu mai pot utiliza imaginea televizată şi sunetul asociat pentru constituirea dialogului, din cauza diferenţei de timp dintre mesajul lor, care survine în timp real, şi mesajul din studio care le-ar deveni accesibil cu o anume întârziere. "Totodată, impunerea utilizării acestei soluţii ar contraveni însuşi principiului central al televiziunii, care este transmisia în direct. Trebuie reţinut că dispozitivul care permite realizarea delay-ului costă în jur de 10.000 de euro şi că utilizarea lui impune costuri salariale pentru operator/ operatori", a mai spus Chiriţă.
Pe de altă parte, membrul CNA Monica Gubernat a spus în şedinţa de joi că delay-ul reprezintă "o opţiune", nefiind obligatoriu pentru radiodifuzori, potrivit Deciziei nou adoptate.
CNA a decis, cu majoritate de voturi, să adopte această Decizie, care pe lângă delay, cuprinde şi alte aspecte.
Decizia va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.