Declin uriaş pentru PETROM: profitul net a scăzut la jumătate
Cea mai mare companie din România, OMV Petrom, se vede afectată de prețul scăzut al petrolului. Astfel, profitul net obținut anul trecut este de 2,1 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o scădere cu 56% față de anul anterior. Chiar în aceste condiții, Petrom a generat mai mult de jumătate din tot profitul companiei OMV, adică 52% faţă de 50% în 2013. Anunțul rezultatelor financiare a tras în jos bursa de la București, care a deschis în scădere.
Profitul net al OMV Petrom s-a redus anul trecut la sub jumătate din cel înregistrat în 2013, ajungând la 2,1 miliarde de lei, compania înregistrând pierderi de 307 milioane lei în ultimul trimestru, din cauza reducerii preţului ţiţeiului, şi vânzări în scădere cu 11% pe ansamblul anului.
Producţia de hidrocarburi a stagnat, iar volumul vânzărilor de gaze a crescut cu 5%.
"În 2014 am continuat eforturile de stabilizare a producţiei, înregistrând al doilea an consecutiv de creştere marginală a producţiei de hidrocarburi din România comparativ cu anul precedent. În explorare am efectuat cele mai ample investiţii onshore şi offshore de după privatizare şi am înregistrat o rată de succes de 60% în activitatea de explorare clasică (excluzând zona offshore de mare adâncime). Am reluat activitatea de forare în blocul Neptun, săpând două sonde noi, Domino-2 şi Pelican South-1; în 2015 vom continua programul de explorare conform planificării. În G&E, dificultăţile au persistat, din cauza scăderii cererii pe piaţa gazelor şi a marjelor negative care au condus la un rezultat deteriorat al centralei electrice Brazi. În R&M am finalizat cu succes modernizarea rafinăriei Petrobrazi, care a generat creşterea planificată de 5 USD/bbl a indicatorului marja de rafinare, contribuind la rezultatul anual bun şi la consolidarea valorii integrării companiei", a declarat într-un comunicat directorul executiv al companiei, Mariana Gheorghe.
Citeşte şi: MARIANA GHEORGHE, CEO Petrom, declaraţie ULUITOARE despre reducerea accizelor anunţată de Guvern
Vânzările OMV Petrom s-au redus anul trecut la 21,5 miliarde lei, de la 24,1 miliarde lei în 2013.
Producţia de ţiţei şi gaze a Petrom a fost de 65,82 milioane barili echivalent petrol, cu 1% mai mică faţă de 2013, ca urmare a scăderii producţiei în Kazahstan. În România, producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat a atins nivelul de 62,57 milioane barili echivalent petrol, în uşoară creştere.
Producţia internă de ţiţei a fost de 27,98 milioane barili echivalent petrol, cu 2% mai mică faţă de 2013, din cauza lucrărilor de reparatii capitale planificate şi a condiţiilor meteo.
Vedeta OMV
Acţionarul majoritar al Petrom, OMV din Austria, a raportat un profit înainte de dobânzi şi taxe, ajustat pentru elemente nerecurente şi efecte de inventar la rafinării, cu 15% mai mic, de la 2,64 miliarde euro la 2,23 miliarde de euro, potrivit unui raport publicat joi de grupul austriac. Petrom a adus o contribuţie de 1,16 miliarde de euro la profitul grupului austriac, în declin cu 15% comparativ cu 2013, de la 1,36 miliarde de euro.
"Am obţinut un rezultat solid în 2014, în pofida unui an tumultuos pentru industrie, cu scăderea preţurilor la petrol cu aproximativ 50% în a doua jumătate a anului şi cu situaţia instabilă din Libia şi Yemen. Am reuşit să ne creştem producţia cu 8% în 2014, în principal datoriă contribuţiei activelor deţinute în Norvegia", a declarat Gerhard Roiss, directorul executiv general al OMV.
Vânzările OMV au scăzut cu 15% anul trecut faţă de 2013, de la 42,4 miliarde de euro la 35,9 miliarde de euro.
În trimestrul al patrulea al anului trecut, profitul OMV înainte de dobânzi şi taxe, ajustat pentru elemente nerecurente şi efecte de inventar la rafinării a crescut de la 443 de milioane de euro la 545 de milioane de euro în perioada similară din 2013. Profitul Petrom a scăzut în ultimul trimestru din 2014 la 239 de milioane de euro de la 310 milioane euro în acelaşi interval al anului precedent.