Dedu, PMP: Proiectul de implementare de piste pentru biciclişti ar putea fi extins în tot Bucureştiul
Proiectul de implementare de piste pentru biciclişti va fi extins la scara întregului oraş dacă vor fi banii necesari, a declarat miercuri directorul executiv al Direcţiei Transporturi din Primăria Capitalei, Ion Dedu.
"Proiectul nostru acoperă zona centrală şi cele două axe în primă fază, pentru că el se încadrează într-o sumă ce ne-a fost asigurată de Ministerul Mediului. Dacă o să avem mai mulţi bani o să extindem acest proiect la scara întregului oraş', a spus Dedu cu prilejul unei dezbateri pe tema pistelor de biciclete organizată de Agenţia de Monitorizare a Presei, conform Agerpres.
El a manifestat deschiderea municipalităţii de a prelua în acest proiect toate ideile bune ce îi vor fi furnizate.
'Vom introduce în proiectul nostru ideile valabile, cele care sunt conforme cu ce trebuie să conţină un proiect', a menţionat Dedu, exprimându-şi aprecierea pentru propunerea vizând pasarelele pentru piste de biciclişti şi legături pietonale.
Pe de altă parte, membrul fondator al Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) Marian Ivan crede că proiectul adoptat de CGMB privind un sistem de transport cu bicicleta nu acoperă întreg oraşul şi propune o altă iniţiativă, 'Drumuri verzi în Bucureşti'.
Ideea de reţea propusă de Primărie nu acoperă întreaga suprafaţă a Capitalei şi se adresează unui număr mic de oameni. ''Drumuri verzi în Bucureşti' este un proiect care presupune piste pentru bicicletă şi trotuare libere pentru pietoni, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi. Această reţea de piste de bicicletă va acoperi întreg municipiul şi va asigura inclusiv ieşiri pe bicicletă sau pietonal din Bucureşti. Este o reţea tip fagure, iar stabilirea străzilor se va face de către aceia care locuiesc în zona respectivă', a spus Marian Ivan.
La rândul său, preşedintele Advocacy Planing România, Horia Bejan, propune folosirea reţelei de spaţii verzi şi parcuri, interconectarea lor astfel încât biciclistul să poată evita infrastructura rutieră.
'Intenţia noastră a fost să sprijinim un proiect care să reducă în aproximativ cinci ani numărul de autovehicule cu 5%, ceea ce ar însemna un minus de 20.000 de autovehicule în trafic pe zi, iar varianta mai puţin optimistă ar fi o scădere cu 3%. Ne-am dori ca pistele să fie proiectate la cele mai înalte standarde, să se înveţe din greşelile trecutului', a declarat secretarul de stat în Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Anne Jugănaru.
Prin OUG 17/19 aprilie s-a aprobat alocarea a 44.630.000 de lei către bugetul municipiului Bucureşti prin Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru finanţarea proiectului privind implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în centrul Capitalei.