Delta Dunării, posibil motor pentru dezvoltarea sustenabilă în regiune
Delta Dunării este unul din cele mai preţioase ecosisteme din UE şi poate deveni un motor pentru promovarea dezvoltării sustenabile în regiune, consideră reprezentantul DG Envi din cadrul Comisiei Europene, Georges Kremlis.
"Judeţul Tulcea este practic judeţul Deltei Dunării, iar provocarea este foarte mare. Este unul din cele mai preţioase ecosisteme din UE care trebuie protejat, promovat, care poate deveni un pol de dezvoltare pentru regiune, dar şi pentru ţară şi de aceea trebuie creat un plan de ansamblu în contextul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, dar şi în contextul următoarei perioade de finanţare", a declarat vineri, la Tulcea, reprezentantul DG Envi din cadrul Comisiei Europene, Georges Kremlis.
În ceea ce priveşte plaja din oraşul Sulina, proiect pentru care autorităţile române au început demersurile de suspendare a procedurii de infringement impusă de Comisia Europeană, Kremlis a menţionat că proiectele vor continua doar dacă îndeplinesc standardele de mediu ale UE.
"Pentru noi aceasta este o zonă care trebuie protejată din mai multe puncte de vedere - este o zonă Natura 2000, este o zonă RAMSAR, face parte din Patrimoniul UNESCO şi este Rezervaţie a Biosferei, conform legislaţiei din România. Pe de altă parte, Delta Dunării poate deveni un motor pentru promovarea dezvoltării sustenabile în regiune şi poate atrage diferite tipuri de turism care pot fi legate de dezvoltarea acestei zone", a menţionat reprezentantul DG Envi din cadrul Comisiei Europene, Georges Kremlis.
Referindu-se la problemele de mediu cu care se confruntă Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, acesta a mai spus că situaţia trebuie evaluată pentru a identifica nevoile şi a pune în aplicare dezvoltarea sustenabilă a Rezervaţiei.
Reprezentantul DG Envi din cadrul Comisiei Europene, Georges Kremlis, a participat vineri, la Tulcea, la seminarul internaţional 'Regiunile române între Sinergia Mării Negre şi Strategia Dunării', unde a prezentat o intervenţie pe tema integrării mediului în pregătirea politicilor UE post-2014 la graniţa româno-bulgară. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Tulcea, membru al Conferinţei Regiunilor Periferice Maritime din Europa.