Deputat PSD, propunere ȘOC! CNA, compus din șefi de televiziune
Deputatul PSD, Mihai Sturzu, a transmis o scrisoare deschisă colegilor din parlament dar și ”foștilor colegi” din televiziune, în care susține că ceea ce se întâmplă la CNA este ”reality show” și că acesta se transformă într-un ”serial de comedie”.
Mihai Sturzu susține că pentru a se rezolva problema de la Consiliul Național al Audiovizualului este nevoie de schimbarea Legii Audiovizualului, care stabilește și componența CNA. Deputatul este de părere că CNA ar trebui organizat ca forurile asemănătoare din SUA, Franța și Anglia, dar având în vedere „ruptura dintre clasa politică și diferitele segmente profesionale sau de altă natură ale societății”, se gândește ”dacă nu cumva ar fi mai bine să oferim puteri sporite actorilor din piața audiovizuală, adică să facem un CNA compus din reprezentanții televiziunilor cu audiență semnificativă”.
Citește scrisoarea deschisă a lui Mihai Sturzu
Motivul pentru care vă scriu această scrisoare este că eu, Mihai Sturzu, de câțiva ani politician și membru al Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaților - dar, mai ales, fost realizator a nenumărate emisiuni TV de succes împreună cu prietenii mei din trupa Hi-Q -, încep să fiu invidios pe membrii Consiliului Național al Audiovizualului. Ceea ce se întâmplă de la o vreme în CNA are toate datele unui reality show de succes. Până acum câteva luni, am avut acuzații reciproce, acolo unde trebuia să avem decizii.
Președinta CNA, numită de partidul meu, s-a războit cu membrii numiți de opoziție, pe diferite teme, dar în ședință nu s-au strâns niciodată suficienți membri încât să aibă cvorumul care poate duce la vot și decizii. La sfârșitul anului trecut, Parlamentul – adică și eu – a numit doi noi membri ai CNA, în speranța că mașinăria se va debloca și CNA-ul va putea să ia hotărârile necesare pentru o televiziune mai bună, într-o piață în care partizanatul politic și loviturile sub centură sunt de găsit pe majoritatea posturilor TV, afiliate și la o parte, și la alta a spectrului politic.
Din păcate, nu a fost așa. După schimbarea de componență, am ajuns într-o etapă superioară a reality show-ului, la lipit scrisori ironice pe ușă și chemat poliția. Dacă realitatea televiziunilor noastre nu ne-ar bate cu degetul în ecran, de cealaltă parte a acestuia, aș spune chiar că lucrurile care se întâmplă la CNA încep să semene chiar a serial de comedie, mult mai mult decât a reality show.
În acest punct, știu bine că pe capul meu vor începe să cadă acuze referitoare la Partidul Social Democrat, din care fac parte. Guvernul PSD este cel care a numit-o pe Laura Georgescu în fruntea CNA. Membrii desemnați de PSD au fost cei care s-au războit cu membrii desemnați de PDL sau PNL. Mi-ar fi ușor să intru în logica de zi cu zi a meciurilor politice din România și să răspund: „Da, dar membrii desemnați de PDL/PNL au făcut și au dres..." N-o să vă spun asta. O să vă spun că aveți dreptate. Problema CNA este că e politizat. Nu de PSD, sau de PNL, sau de PDL. Este politizat prin însăși alcătuirea lui.
Consecvent cu ceea ce spun și fac de când am intrat în politică, îmi voi asuma toate acuzațiile care mi s-ar putea aduce, mie și partidului meu, și voi întreba: „Da, dar ce putem face de acum încolo?"
Răspunsul meu se găsește într-o schimbare a Legii Audiovizualului, cea care stabilește, printre altele, și componența CNA. Cum trebuie schimbată legea? Am studiat, fără a intra în profunzime, modelele după care sunt construite FCC-ul american, Ofcom-ul britanic și CSA-ul francez. Membrii acestora sunt desemnați fie de Președinte, fie de Guvern, fie de Parlament, ca la noi, după mecanisme destul de complicate, dar verificate în timp. La o primă evaluare, diferența dintre ceea ce se întâmplă la noi și ce se întâmplă în SUA, Marea Britanie sau Franța e că, în astfel de sisteme, autorități ca Parlamentul desemnează în bloc un număr de membri, pe baza unui acord al forțelor politice. La noi, votul plenului e o simplă validare, aproape un aviz formal pentru membrii desemnați de partide. Reprezentanții forțelor politice trec printr-o sită foarte rară ca să ajungă să se certe în CNA.
Nu știu cum am putea face o Lege a Audiovizualului care să legitimeze membrii CNA-ului românesc ca în Franța, SUA sau Marea Britanie, unde procesul creează o compoziție funcțională, coerentă și mai greu de criticat a forurilor audiovizuale. În România, dată fiind ruptura dintre clasa politică și diferitele segmente profesionale sau de altă natură ale societății, stau și mă întreb dacă nu cumva ar fi mai bine să oferim puteri sporite actorilor din piața audiovizuală, adică să facem un CNA compus din reprezentanții televiziunilor cu audiență semnificativă. Din nou, ca fost realizator de emisiuni la unele dintre aceste televiziuni, știu că aceștia au adesea idei mult mai pertinente despre ceea ce se face – și ameliorările care se pot realiza – în audiovizualul românesc.
Poate că ar trebui să chemăm în CNA și societatea civilă sau universitari prestigioși din facultățile de profil. Am absolvit Jurnalismul și l-am absolvit după ce am început să prezint emisiuni, dar nu m-am simțit deloc mai grozav decât colegii mei fără emisiune, fiindcă am învățat destule în facultate.
Nu am o opinie definitivă în toate aceste chestiuni, dar știu că problema CNA e politizarea și politizarea provine de la lege. Veți crede, poate că nu vorbesc serios, fiindcă fac parte dintr-un sistem care a contribuit la această politizare. Sper, totuși, să luați ca o minimă dovadă de seriozitate tocmai faptul că îndrăznesc să propun opiniei publice, organizațiilor specializate, colegilor de partid și de Parlament aceste teme de reflecție, mai puțin convenabile pentru partidul din care fac parte și chiar pentru mine însumi.
Că tot am vorbit mai sus despre FCC, CNA-ul american, am găsit în căutările mele un membru al acestui for, Nicholas Johnson, care a spus un lucru foarte interesant: „Televiziunea este întotdeauna educativă. Problema e: ce fel de educație oferă ea?" Reflectați la acest adevăr, pentru că nu există emisiune, teleshopping, știre care să nu aibă un impact anume în mentalitățile publice. Ceea ce se întâmplă la televizor este foarte important, tocmai atunci când pare mai puțin important.
Cum spuneam la începutul acestei scrisori, sunt deputat, membru al Comisiei de Cultură din Camera Deputaților. Cred că meseria mea e să propun și să fac legi. Am făcut o Lege a voluntariatului, am introdus în Parlament o inițiativă legislativă referitoare la înființarea partidelor cu numai trei membri, am și alte proiecte în curs de elaborare. Prin această scrisoare deschisă vreau să anunț că mă pun la dispoziția tuturor celor interesați pentru o modificare a Legii Audiovizualului care să facă din CNA o autoritate competentă, funcțională. Și nu un subiect de presă, și nici un serial de comedie.
Pe vremea când nu eram politician și făceam doar emisiuni mă întrebam, mereu, ce-ar spune CNA despre cutare sau cutare lucru pe care vrem să-l punem în emisiune, dacă e admis sau nu. Uneori, mi s-a părut restrictiv, dar mai adesea am ajuns să-mi pun problema ce e bine și ce nu e bine să spui și să faci pe post. Mi-aș dori să avem un CNA măcar la fel de bun ca acum câțiva ani, când mi se întâmplau toate acestea. Cu un dram de încredere și de implicare, cred că putem avea unul și mai bun.
Ştirile orei
BOC,GHORGONA LENTILA,PREDA CHIORUL,PREDA GUNOIERUL,CU MUSTATA DE FRIZER SI ALTI MARI TAMPITI SI MAIMUTOI DIN PNL.PDL,PMP,PPDD,UDMR,
DOMNULE CANTARET CU COBZA ,VA ADMIR.BRAVO.JUDECATI LOGIC SI MORAL.
MA PREDAU LA PRIMUL POST DE MILITIE,PENTRU CA AM FOST UN DOBITOC.