Deputaţii PNL vor introducerea votului la vedere, în maximum 48 de ore, pe cererile Justiţiei
Liberalii au depus marţi la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor un proiect de modificare a Regulamentului forului legislativ, care prevede, în principal, vot la vedere, în maximum 48 de ore, pe cererile venite din partea Justiţiei.
"Urmărim două lucruri: primul - să reducem termenele pentru care să se realizeze raport şi mai departe de convocare a plenului şi obţinerea unui vot pentru situaţiile în care sunt solicitate, din partea parchetelor, indiferent care sunt acestea, cereri de încuviinţare a urmăririi penale sau arestării în cazurile justificate. (...) A doua modificare se referă la modalitatea de vot în comisie şi în plenul Camerei Deputaţilor. Presa, de cele mai multe ori, are suspiciuni asupra modului în care votează unii deputaţi sau alţii în asemenea cazuri. Şi noi spunem, ca să eliminăm suspiciunile şi ca să putem avea o imagine transparentă asupra a ceea ce fac parlamentarii, că putem introduce vot deschis. Obligatoriu vot deschis", a declarat liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă la Camera Deputaţilor.
El a argumentat că termenele sunt, în prezent, foarte lungi şi, de multe ori, "se depăşesc din voinţa majorităţii".
"De aceea am considerat că trebuie să existe un termen de sesizare a Comisiei de regulament şi de întocmire a raportului foarte scurt - 24 de ore şi mai departe convocarea plenului şi discutarea raportului tot în 24 de ore", a adăugat Nicolăescu.
Liderul deputaţilor liberali a susţinut că a solicitat procedură de urgenţă atunci când a pus pe ordinea de zi acest proiect de hotărâre, dar acesta nu a fost aprobat de "PSD şi cei din jurul PSD".
"Din păcate, majoritatea PSD şi din jurul PSD a fost împotriva procedurii de urgenţă, a fost chiar împotriva stabilirii unui termen de întocmire a raportului asupra acestei modificări pe care noi am propus-o. Considerăm că PSD şi preşedinţii de şedinţă, împreună cu membrii Biroului permanent care au votat împotrivă, să îşi asume public şi politic faptul că nu ţin cont de dorinţele şi aşteptările cetăţenilor", a afirmat deputatul PNL.
La rândul său, liberalul Mihai Voicu a adăugat că solicitarea PNL a primit doar voturile favorabile ale membrilor formaţiunii din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.
"Aşadar, nicio altă forţă politică reprezentată în Biroul permanent nu a fost de acord cu solicitarea noastră. Această solicitare vine, din păcate pentru Camera Deputaţilor, într-o situaţie în care ştirile de presă sunt că unui deputat i se cere reţinerea şi arestarea. În acest context, precizez că membrii PNL ai Biroului permanent al Camerei Deputaţilor sunt prezenţi şi aşteaptă convocarea deîndată a Biroului în cazul şi în momentul în care această solicitare va sosi, pentru că noi credem că şi practic, indiferent de calendarul modificării Regulamentului, prin voinţă politică, putem să dovedim că suntem capabili să accelerăm aceste termene. Acelora care vor invoca - pentru că un coleg de la UDMR a făcut-o deja - prevederi constituţionale cu privire la modalitatea de vot deschis sau secret, pe toţi îi invit să lectureze cu atenţie Constituţia, care nu prevede la niciun articol obligativitatea votului secret, ci doar obligativitatea exprimării unui anumit număr de voturi, indiferent de cum se exprimă aceste voturi, şi ţine de voinţa Parlamentului în a stabili modalitatea de vot", a arătat Mihai Voicu.
El a menţionat că există cel puţin trei modalităţi de exprimare a votului deschis: prin ridicare de mână, electronic sau apel nominal - care asigură transparenţa necesară. "Proiectul nostru de modificare a Regulamentului le include pe toate trei", a precizat Voicu.
Solicitarea PNL a fost trimisă la Comisia de Regulament, iar termenul este de o săptămână, a precizat la finalul şedinţei Bp al Camerei Deputaţilor Ion Ciolacu, secretar al Camerei.