Deputaţii PSD condamnă situaţia din plen: "vicierea votului la 7 legi", printre care şi legea defăimării
Grupul deputaţilor PSD condamnă situaţia creată miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, când, la votul din plen, s-a constatat o neconcordanţă între votul propriu-zis şi rezultat, solicită conducerii Camerei să ia de urgenţă măsurile care se impun şi anunţă depunerea unei plângeri penale, se arată într-un comunicat al PSD.
Potrivit sursei citate, "la voturile de miercuri s-a constatat o neconcordanţă între votul propriu-zis al deputaţilor şi rezultatul apărut pe tabela de vot".
"Spre exemplu, la exprimarea votului asupra proiectului de lege privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, rezultatul anunţat pe tabelă electronică de vot a fost următorul: 315 deputaţi prezenţi, 152 voturi "pentru", 105 "împotrivă", 24 abţineri. Însă, la numărătoarea propriu-zisă, s-a observat că în sală erau 301 de deputaţi şi tot atâtea cartele în terminale. Diferenţa de 14 nu a fost explicată până la această oră. La scurt timp, 9 deputaţi ne-au semnalat şi ei faptul că, deşi şi-au exprimat votul asupra acestui proiect de lege, numele lor nu apar în listingul votului final. Este vorba despre deputaţii: Ionuţ Vulpescu, Simona Bucura Oprescu, Gabriel Vlase, Cristina Nichita, Ovidiu Iane, Constantin Galan, Damian Florea, Luminiţa Adam şi Camelia Khraibani", menţionează deputaţii PSD.
În comunicat se precizează că, la o simplă verificare, s-a constatat că prin adunarea voturilor pro, contra şi abţineri rezultă o diferenţă în cazul deputaţilor care au fost prezenţi şi au votat.
"Solicităm explicaţii rapide pentru această diferenţă, pe care o considerăm una provocată intenţionat, şi nu o eroare tehnică, mai ales pentru că ni s-a explicat în nenumărate rânduri că noul sistem de vot a fost achiziţionat tocmai pentru a nu mai exista erori. Se pune firesc întrebarea: cine din persoanele care au acces la coordonarea tehnică a sistemului de vot a făcut intenţionat aceste modificări de cifre: de la 301 deputaţi prezenţi la 315, cu intenţia clară de a vicia votul la legea amintită în sensul declarării acesteia ca fiind neadoptată", arată deputaţii PSD.
Deputaţii PSD semnalează şi situaţia unor colegi care s-au aflat la lucrările Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, dar care, în acte, au apărut ca prezenţi la şedinţa de vot de astăzi.
"Grupul deputaţilor PSD a solicitat miercuri Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor luarea unor măsuri de urgenţă pentru aflarea celor care au iniţiat şi coordonat vicierea votului în cazul a 7 proiecte de lege votate astăzi, dintre care şi Legea promovării demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup. Constatăm cu surprindere şi indignare că votul nostru nu mai contează şi că a devenit mai important cine numără voturile, cine are acces la aparatură care generează rezultatul electronic al votului şi cine îl manipulează", se mai menţionează în comunicat.
Sursa citată arată că, în afară de măsurile de urgenţă pe cale administrativă din partea conducerii Camerei Deputaţilor, poate fi identificată şi o faptă penală de abuz în serviciu în sarcina persoanelor care au dispus vicierea votului şi a celor care au executat această acţiune.
În acest sens, social-democraţii anunţă că va fi depusă o plângere penală prin care solicită instituţiilor statului să se pronunţe.
Biroul permanent a solicitat serviciului IT o analiză cu privire la funcţionarea sistemului electronic de vot de miercuri, a anunţat secretarul Camerei Niculae Mircovici.