Deputatul PSD Cristian Rizea și-a recunoscut faptele de care îl acuza procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în do
Deputatul PSD Cristian Rizea și-a recunoscut faptele de care îl acuza procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru trafic ce influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, potrivit referatului întocmit de oamenii legii.
Cristian Rizea a respins, inițial, acuzațiile aduse de procurori. Celălalt inculpat din dosar, omul de afaceri american Lucian Colțea, și-a recunoscut de la bun început faptele.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a deputatului Cristian Rizea, aflat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani în formă continuată și influențarea declarațiilor.
În același dosar, oamenii legii l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, și pe Lucian Colțea, cetățean american, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și spălare de bani în formă continuată.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada septembrie - decembrie 2009, Cristian Rizea a pretins în mod direct, pentru sine, de la Lucian Colțea, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.
Banii au fost primiți în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorități.
Potrivit înțelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, Cristian Rizea a primit de la Lucian Colțea, suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorități, astfel încât o persoană din familia lui Lucian Colțea să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv ca omul de afaceri să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.
Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Cristian Rizea ca obiect al traficului de influență, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv.
În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, Cristian Rizea i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii.