Deruta, la ea acasă în PNL
După episodul care l-a avut pe Ludovic Orban în prim-plan, europarlamentarul liberal Renate Weber ne-a gratulat cu o declaraţie într-un cu totul alt registru, enunţând ideea că România nu-şi poate permite luxul ca USL să se rupă.
Nu trebuie să fii un fin cunoscător într-ale politicii pentru a înţelege haosul care domneşte în PNL. Fiecare spune ce, cum şi când vrea, singura regulă nescrisă fiind aceea de a nu intra în coliziune cu ideile lui Crin Antonescu. E mult spus ”ideile”, la plural, fiindcă singura teză pe care liderul PNL o enunţă dimineaţa, la prânz şi seara este aceea că îşi doreşte să fie viitorul preşedinte al României. Un obiectiv altfel nobil, dacă în numele lui nu ar fi călcate în picioare principii şi reguli scrise în protocolul care guvernează USL.
Săptămâna trecută, Ludovic Orban lansa critici dure şi fără niciun fel de acoperire la adresa premierului Ponta. Desigur, conducerea liberalilor nu a luat nicio măsură în a tempera avântul fostului ministru liberal, iar Ludovic Orban a recidivat pe Facebook, luându-l iar la rost pe primul ministru. Nicio muştruluială din partea lui Crin Antonescu la adresa derapajelor colegului de partid, cât despre sancţiuni pare că nici nu poate fi vorba.
După episodul care l-a avut pe Ludovic Orban în prim-plan, europarlamentarul liberal Renate Weber ne-a gratulat cu o declaraţie într-un cu totul alt registru, enunţând ideea că România nu-şi poate permite luxul ca USL să se rupă. "Există o mare aşteptare din partea cetăţenilor pentru promisiunile din campanie. Nu cred că România îşi poate permite luxul ca alianţa să se rupă. Cred ca aşa ar trebui să fie. În ţara asta, ar trebui ca un contract să presupună şi onoare şi respect", a declarat Weber.
Carevasăzică, onoarea şi respectul pe care le invocă Renate Weber sunt concepte străine colegului de partid Orban? De ce ia PNL decizii cruciale fără consultare în USL şi atacă Guvernul, PSD şi pe premier din mai multe direcţii? În momentul în care un liberal atacă necontenit partenerul de alianţă, un altul susţine necesitatea păstrării USL, iar preşedintele aceluiaşi partid nu pare interesat în a lămuri poziţia oficială a PNL, este evident că semnalele pe care le transmiţi nu pot fi altele decât neîncredere, duplicitate şi inconsecvenţă.
Am auzit de nenumărate ori din gura lui Crin Antonescu că vrea să fie preşedinte. Dar disciplina în partidul său când o va impune? Când vor reveni relaţiile dintre PSD la normal din moment ce anumiţi liberali se pare că şi-au făcut o adevărată sarcină de serviciu în a-şi acuza partenerii de coaliţie? Evident, răspunsurile trebuie să le ofere conducerea PNL, nimeni altcineva. Iar ghid ajutător ar putea fi chiar principiile frumos enunţate de către Renate Weber.
Condiţia este, desigur, ca schimbarea de atitudine a PNL să nu vină prea târziu. Fiindcă în numele respectării angajamentelor asumate de USL în faţa românilor, premierul Ponta preferă să răspundă nu prin escaladarea episoadelor conflictuale, ci prin rezultate în planul guvernării. Însă şi această toleranţă are limitele ei, iar perpetuarea atacurilor va fi pedepsită la un moment dat de către social-democraţii care au îndurat deja de prea multe ori derapajele colegilor liberali din coaliţie.