Descoperire EPOCALĂ în FIZICĂ. Ar putea câstiga premiul Nobel
Oamenii de stiinta au anuntat intrarea intr-o "noua era" a fizicii dupa descoperirea "undelor gravitationale primordiale" - adica primele vibratii ale big bang-ului.
Conform The Guardian, aceste pulsatii minuscule in spatiu-timp fac parte din ultimele predictii ale lui Albert Einstein din 1916 referitoare la teoria generala a relativitatii, care ramasesera neverificate. Pana acum au existat doar dovezi de circumstanta a existentei acestor "unde primordiale". Aceasta descoperire ofera, de asemenea, o legatura foarte stransa intre relativitatea generala si mecanica cuantica - un punct de referinta in fizica.
Cert este ca, daca va fi confirmata, aceasta descoperire va aduce premiul Nobel. Studiul va fi publicat in curand intr-o revista de stiinta de specialitate.
"Detectarea acestui semnal este unul dintre obiectivele cele mai importante din cosmologie in prezent si a fost rezultatul unei cantitati uriase de munca depusa de un numar mare de cercetatori", a subliniat John Kovac, profesor de astronomie si de fizica la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA), coordonatorul echipei de cercetatori de la proiectul BICEP2 care au facut aceasta descoperire.
"Era ca si cum cautam un ac in carul cu fan, dar, in loc de asta, am descoperit o ranga", a spus fizicianul Clem Pryke de la Universitatea Minnesota, coautor al studiului, citat de Business Insider.
Potrivit fizicianului Avi Loeb de la Universitatea Harvard, aceasta descoperire "aduce noi lamuriri pentru unele dintre intrebarile fundamentale - «de ce existam noi?» si «cum a aparut Universul?»". "Nu doar ca aceste rezultate sunt dovada de netagaduit a inflatiei cosmice, dar ele ne informeaza si despre momentul in care a avut loc aceasta expansiune rapida a Universului si despre puterea acestui fenomen", a explicat el.
Aceasta descoperire a fost realizata cu ajutorul telescopului BICEP2 din Antarctica.
"Undele gravitationale primordiale" furnizeaza indicii despre primele zile ale Universului. Astfel, mici diferente de temperatura de la nivelul cerului dezvaluie regiunea in care cosmosul era mai dens si regiunea in care s-au format galaxiile si norii galactici, au explicat oamenii de stiinta.