Descoperire ISTORICĂ despre Descartes
Celebrul filosof şi matematician francez René Descartes (1596 - 1650) avea un osteom de circa 5,4 centimetri pătraţi într-un sinus al feţei, o tumoră formată din ţesut osos, benignă, care nu a avut nicio legătură cu decesul său, potrivit cercetătorilor, relatează AFP.
O scanare a craniului său a fost efectuată recent de o echipă condusă de specialistul francez în enigme medico-istorice Philippe Charlier, care a adăugat astfel numele lui Descartes pe lista 'pacienţilor' săi celebri, după Richard Inimă de Leu, Agnes Sorel ori Diane de Poitiers. Diagnosticul său retrospectiv este de 'osteom gigant'.
Rezultatele acestor cercetări sunt publicate vineri în revista medicală britanică The Lancet.
Craniul celui care a scris 'Discours de la méthode' (Discurs asupra metodei) şi 'Méditations métaphysiques' (Meditaţii metafizice) este păstrat din 1821 la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris.
'Este bine identificat, trasabilitatea sa este cunoscută', a afirmat Dr. Charlier (UFR des Sciences de la Santé, Montigny-le-Bretonneux, Franţa), pentru AFP.
Imaginea scanată 'arată o masă densă radioopacă de 3 cm pe 1,8 cm în sinusul etmoidal drept', spun oamenii de ştiinţă într-un scurt articol.
Numai în 10% dintre cazurile de osteom gigant apar simptome, care pot include obstrucţie nazală, disfuncţii ale sinusurilor (congestie, exces de mucus, modificări ale simţului mirosului), sângerări ale nasului, dureri faciale, dureri de cap, tulburări de vedere.
Niciunul dintre aceste simptome nu a fost descris de biografii lui René Descartes, cu excepţia unui posibil episod izolat de migrenă cu aură, în noaptea de 10 noiembrie 1619 - halucinaţii vizuale şi auditive apărute brusc.
Referitor la posibila origine a unui osteom gigant, articolul menţionează o malformaţie sau consecinţa unui traumatism sau a unei inflamaţii cronice.
În orice caz, potrivit specialiştilor, este foarte puţin probabil ca această tumoră să fi avut vreun rol în moartea filosofului. Descartes a decedat la 54 de ani din cauza unei pneumonii, la 11 februarie 1650, la Stockholm, în Suedia, unde a şi fost înmormântat.
În 1666, Franţa a recuperat rămăşiţele lui pământeşti, cu excepţia craniului, sustras de un gardian suedez supărat că Suedia era complet privată de 'rămăşiţele pământeşti ale unei persoane atât de celebre'. Dispariţia craniului a fost constatată abia în 1818, cu ocazia înhumării în Biserica Saint-Germain-des-Prés. Craniul a fost răscumpărat şi a fost predat Academiei de Ştiinţe în 1821.
Cazul lui Descartes 'este bine documentat', există portrete, descrieri medicale, se cunosc circumstanţele morţii lui, a spus medicul legist Philippe Charlier.
Anul trecut, Dr. Charlier a stabilit că Robespierre, figură controversată a Revoluţiei Franceze, suferea de sarcoidoză difuză, maladie care ar fi putut explica 'epuizarea' din ultima parte a vieţii acestuia.
Ştirile orei
Dragi credincioşi, sunt Preafericirea Mea Daniel şi în calitate de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române vă înştiinţez că suntem în pragul colapsului: ţara noastră a rămas fără resurse de ċăċat!
Din cauza sărbatorilor ortodoxe din ultimele săptămâni, rezerva de ċăċat a României a fost epuizată. Deşi existau câteva diferenţe de opinie între membrii Sfântului Sinod, când a fost vorba de mâncat ċăċat, cu toţii au ajuns la un consens şi nimeni nu a mai ţinut cont de funcţie, vârstă şi simpatii, toţi aceştia trecând direct la înfulecat.
Trist este faptul că majoritatea credincioşilor nu s-au mulţumit să consume ċăċat în timpul slujbelor, ci şi-au luat şi câte doi saci pentru acasă. Absolut toţi enoriaşii au mâncat ċăċat în timpul slujbelor, în timpul discuţiilor de pe marginea străzii şi chiar alături de familiile lor, la chermeze, nunţi, botezuri sau cumetrii.
Pasiunea pentru consumul de ċăċat s-a răspândit rapid, astfel că o multitudine de preoţi, diaconi, călugari, episcopi si mitropoliţi s-au apucat, la rândul lor, să mănânce ċăċat. Din păcate pentru ei, zăcămintele de ċăċat ale României au fost epuizate, astfel că doar printr-o minune va mai fi descoperit vreun zăcământ de ċăċat care încă n-a fost consumat în această ţară. În acest mod se poate explica de ce, în ultima perioadă, foarte mulţi credincioşi au început să mănânce ċăċat în afara ţării, chiar şi prin moschei, sinagogi sau temple.
Cu sufletul plin de speranţa că vom identifica un nou zăcământ de ċăċat pe teritoriul ţării noastre, astfel încât să nu fie nevoie sa apelăm la importuri şi gândindu-ne cu evlavie la Bântuitorul nostru Iisus, vă spun „Fiţi binecuvântaţi, fiilor”. Doamne ajută!
► Atunci când Dumnezeu a spus “Să fie lumină!”, cita din Arsenie Boca.
► Se spune că Dumnezeu a făcut Pământul, Soarele, Luna, stelele, plantele, animalele şi omul. Pe Dumnezeu l-a făcut Arsenie Boca. De mai multe ori şi în poziţii diferite.
► Moise a primit Cele 10 Porunci de la Arsenie Boca.
► Când merge la culcare, Bau-Bau se uită în şifonier şi sub pat ca nu cumva Arsenie Boca să fie acolo.
► Arsenie Boca a scris un almanah gastronomic intitulat “Cartea de bukkake”, datorită faptului că iubea credincioşii exact ca sarea-n bukkake. În cųrând va fi editat un al doilea volum denumit “Bukkake tradiţionale”.
► Atunci când Iisus a înviat, a suferit un preinfarct în momentul în care a auzit că pe Pământ există unul mai tare ca el. Era vorba despre Arsenie Boca.
► Arsenie Boca ştie ce este lerul despre care cântă Ştefan Hruşcă.
► Arsenie Boca a inventat motorul Euro 666.
► Arsenie Boca n-a avut copii, dar el e adevăratul tată al lui Luke Skywalker.
► Arsenie Boca îl vede pe Omul Invizibil.
► Dacă tu ai 10 lei şi Arsenie Boca are 10 lei, Arsenie Boca are mai mulţi bani ca tine.
► Nu există femei frigide sau lesbiene, ci doar femei care încă nu l-au cunoscut pe Arsenie Boca.
► Când Arsenie Boca s-a hotărât să fumeze, ţigările au început să se îmbolnăvească de cancer.
► Arsenie Boca îi spovedea pe Iustin Pârvu şi Ilie Cleopa folosind mirul pe post de lubrifiant. Lui Arsenie Papacioc îi dădea cu agheasmă la papacioacă.
► Dacă Arsenie Boca ar fi purtat elice în loc de potcap, s-ar fi numit Arsenie Belişcopter.