Descoperire unică. A existat în Moldova o savană tropicală?
De-a lungul timpului, în urma săpăturilor efectuate pe teritoriul României, au ieşit la iveală artefacte şi situri importante.
O parte dintre descoperiri desluşesc mistere care au „cuprins” întreaga planeta. Dar, după cum subliniază cercetătorii, chiar dacă le desluşesc, aceasta nu înseamnă că pot opri uimirea unor asemenea descoperiri, scrie EVZ.ro.
Fragmente de mandibulă de hienă
Cum ar fi faptul că, mai multe fragmente osoase de mamifere care au trăit în urma cu 10 milioane de ani au fost găsite în localitatea Creţeşti, judeţul Vaslui, în timpul reabilitării unui drum naţional, după cum notează obiectiv.info.. Specialistii consideră că aceste descoperiri arată că „în Moldova a existat o savană, caracteristică zonelor tropicale”!
Potrivit specialiştilor Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad, situl paleontologic se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 30 de metri pătraţi, fragmentele de mamifere fiind scoase de la o adâncime de doi metri şi jumătate, de pe culmea unui deal.
Mai exact, au fost descoperite „cranii de tigri cu colţi sabie, mandibule de cal tridactil, fragmente de mandibulă de hienă, mandibule de antilope şi gazele, şi un craniu de calichotherium, o combinatie între cal şi rinocer”.
După cum au subliniat specialiştii, este vorba de fapt despre un mamifer asemănător girafei, cu picioarele din faţă extrem de lungi, care se termină cu gheare, iar în spate cu picioare scurte.
Descoperirile arheologilor români sunt departe de a se fi încheiat, teritoriul ţării noastre rezervând încă surprize „de calibru”.