Descoperirea care schimbă tot ce știau oamenii de știință despre formarea Terrei
Cercetătorii au o nouă teorie care s-ar putea dovedi cea coretă cu privire la modul în care s-a format nucleul de metal al Pământului. Ei au folosit razele X şi metalul topit pentru a vedea cum acesta se poate „scurge“ spre miezul Terrei.
Oamenii de ştiintă încă nu au clarificat cum s-a format miezul planetei, dar o serie de experimente ar putea avea răspunsul corect, notează BBC. Munca depusă de cei de la Universitatea Stanford ar putea demonstra că nucleul Pământului s-a format printr-un proces denumit percolare, scrie adevarul.ro.
Pe scurt, acesta presupune că fierul topit a trecut prin stratul de silicat al planetei şi s-a strâns în centrul planetei. Teoria există de mai mult timp, dar a fost ignorată pentru că nu părea deloc realistă. În cazul experimentului, cercetătorii au folosit cantităţi mici de fier şi silicat pe care le-au pus între două diamante şi le-au încălzit la extrem pentru a reproduce condiţiile din timpul formării Pamântului, dar şi pe cele din interiorul planetei.
Odată răcite cele două, au fost inspectate cu raze X petru a vedea dacă percolarea poate fi luată în calcul. Procesul nu s-ar fi încheiat peste noapte, ci în mii de ani, dar oamenii de ştiinţă au acum o nouă bază de cercetare. „Specialiştii au spus că această teorie nu e posibilă, dar acum noi spunem că, în anumite condiţii care există pe planetă s-ar putea întâmpla“, a spus Wendy Mao, cea care a condus studiul.