Detaliul care ar putea să facă turiştii români să aleagă România şi nu Bulgaria
Atenţionările oficialilor MAE adresate turiştilor români care se deplasează cu autoturismele personale în Bulgaria vizează în primul rând informarea şi îndeamnă la o atitudine prudentă pe perioada vacanţei la vecinii de la sud de Dunăre. Nu este exclus ca avertismentele MAE să reprezinte motive suficient de întemeiate pentru ca turiştii românii care îşi plănuiau vacanţa pe litoralul bulgăresc să opteze pentru litoralul românesc.
Încă de acum câțiva ani când Bulgaria a reuşit să devină peste noapte una dintre destinaţiile turistice predilecte ale turiştilor români, pachetele generoase ale vecinilor de la sud de Dunăre conţineau nu doar condiţii all inclusive sau ultra all inclusive, ci şi numeroase bătăi de cap pentru românii care în plin concediu se trezeau cu autoturismele furate.
Desigur, nu sunt exemple singulare, ci o stare de fapt, în condiţiile în care nu există sezon estival în care românii să nu reclame furtul autoturismelor personale din parcările hotelurilor de lux de pe litoralul bulgăresc. Şi mai grav este însă că problema trenează de ani buni, iar autorităţile din Bulgaria nu dau semne că ar reuşi să pună capăt acestui flagel care, în cele din urmă, se traduce într-un număr tot mai mic de turişti români pe litoralul bulgăresc, de la an la an.
Pentru a preveni pe cât posibil turiştii români cu privire la pericolul furtului de autoturisme, MAE a avertizat asupra situaţiei din Bulgaria, oferind totodată o serie de recomandări. Astfel, "Ministerul Afacerilor Externe recomandă persoanelor care călătoresc cu autoturismul în Republica Bulgaria să încheie asigurări antifurt şi recomandă să fie consultată periodic pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie", se arată în comunicatul remis de minister. "În cazul în care vi se solicită să opriţi autoturismul şi aveţi suspiciuni în legătură cu adevărata calitate a persoanelor respective, vă recomandăm evitarea opririi şi deplasarea până la cel mai apropiat post fix sau mobil de poliţie, pentru relatarea situaţiei şi solicitarea de sprijin", mai este precizat pe pagina web a MAE.
Atenţionările oficialilor MAE adresate turiştilor români care se deplasează cu autoturismele personale în Bulgaria vizează în primul rând informarea şi îndeamnă la o atitudine prudentă pe perioada vacanţei la vecinii de la sud de Dunăre. În subsidiar însă, nu este exclus ca avertismentele MAE să reprezinte motive suficient de întemeiate pentru ca turiştii românii care îşi plănuiau vacanţa pe litoralul bulgăresc să opteze pentru petrecerea concediului la mare, în staţiunile din România.
Dacă în weekend-ul trecut s-a înregistrat cel mai mare aflux de turişti din această vară (peste 170.000) pe litoralul românesc, acest sfârşit de săptămână va consemna un nou record care s-ar putea apropia de 200.000 de turişti în staţiunile româneşti de la Marea Neagră. În termeni reali, vorbim de un grad de ocupare foarte aproape de maximul pe care îl pot oferi unităţile de cazare de pe litoral.
Infrastructura rutieră, dar şi maniera în care ofertele şi pachetele turistice au fost adaptate pentru toate buzunarele contribuie la ceea ce pare a fi cel mai bun sezon turistic estival al României din ultimii ani. Este meritul tuturor actorilor implicaţi – autorităţile statului, hotelieri, agenţi economici – pentru că au reuşit să ridice standardele în acord cu orizontul de aşteptare nu doar al turiştilor români, dar şi al celor străini. Vorbim despre o abordare pragmatică în care retorica potenţialului turistic nevalorificat al României a fost înlocuită cu realizări palpabile care vin în întâmpinarea tuturor turiştilor.