Dezastru provocat de inundații în sute de gospodării din Transilvania

| 11 apr, 08:25

Pericol de inundaţii în 17 judeţe din ţară. Este cod galben de ploi şi inundaţii până în această noapte la ora 23.00. Viiturile au ajuns în sute de gospodării din Cluj, Arad şi Maramureş, iar apele au luat pe sus maşini de teren şi utilaje agricole.

Oamenii din localităţile afectate se tem că problemele cauzate de apele revărsate abia încep. Localnicii din Nadăş, judeţul Arad, au înmărmurit de groază când au năvălit puhoaiele. Apele furioase au târât maşini, tractoare şi remorci. Au intrat cu furie în peste 200 de gospodării şi au omorât mai multe animale. O bunică a trecut prin momente cumplite când apele au înconjurat maşina în care era cu cei nepoţi, un băiat de doi ani şi o fată de zece ani. Stăteam în camioneta de sus, şi venea tot mai mare apa, să ne ieie cu camioneta și nu venea nimeni, strigam ajutor...şi nu venea nimeni”, a povestit femeia.

Apa a depăşit un metru şi a năvălit şi în căminul cultural din localitate. În urma puhoaielor, a rămas un covor gros de mâl care acoperă acum podeaua, astfel că acum imobilul de nefolosit. Depăşiți de furia naturii, pompierii din Ineu, chemaţi iniţial să ajute oamenii, au cerut sprijin colegilor din Arad.

În momentul în care au ajuns în localitatea Nadăş au găsit trei sferturi din localitate inundată de Valea Nadăş.

La peste 300 de kilometri distanţă, în judeţul Cluj, o aversă de numai o oră a transformat în pâraie străzile satului Rugășești. Apa revărsată de pe dealuri a ajuns în casele şi curţile oamenilor şi a stricat inclusiv grădini de zarzavat.

La nici 24 de ore de când viitura a măturat tot în calea ei, în satul Rugăşeşti oamenii îşi numără pagubele: 30 de case inundate şi 20 de hectare de pământ. A venit viitura de ne-a luat porţile. Găini, semănase grădina cu cartofi, cu porumb, tot, tot, tot”, a spus un localnic. Când am văzut că vin nori negri, se lasă o ceaţă neagră şi vine viitura de acolo, ce se aude, ce se aude, ies până la poartă... vuuum... nişte valuri şi pietre”, a adăugat un alt localnic.

La Dej, pârâul care străbate oraşul şi care putea fi trecut cu piciorul a crescut în jumătate de oră cu mai mult de doi metri.

O femeie bolnavă a fost scoasă pe brațe de polițiști din locuință și transportată la spital, înainte ca apele să-i fi pus stăpânire pe casă.

Peste 200 de familii au avut necazuri: apele au intrat în case şi curţi. Nici maşinile nu au mai putut să înfrunte puhoaiele. „Am un beci de doi metri, s-a umplut, aștept să iasă apa pe ferestre sau să iasă în casă”,a spus localnică.

Tot în Dej, torenţii revărsaţi din pădurea din apropierea au adus la vale buşteni care au blocat un drum județean. A fost nevoie de intervenţia mai multor excavatoare pentru ca maşinile pompierilor să poată ajunge la localnicii care aveau probleme.

La nivelul judeţului s-a întrunit comitetul de urgenţă care a stabilit că trei comisii vor merge în teren ca să evalueze situaţia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ