Diaconu, mai partid decât partidul lui Băsescu
Mircea Diaconu reușește o performanță electorală de invidiat, devenind primul independent adevărat din România care intră în Parlamentul European.
Dincolo de înfrângerea usturătoare suferită de PNL sau de scorul mai mult decât nesatisfăcător obținut de democrat-liberali ori de PMP, adevărata surpriză a alegerilor europarlamentare de duminica aceasta l-a avut ca protagonist pe Mircea Diaconu. După o campanie în care a avut la dispoziție doar sprijinul publicului și un ARO vechi, actorul a reușit să obțină intrarea în Parlamentul European cu un scor aproape de 7 procente.
Rezultatul este cu atât mai remarcabil cu cât prin voturile obținute, Mircea Diaconu depășește în clasamentul rezultat în urma alegerilor de pe 25 mai atât UDMR, cât și PMP. Altfel spus, actorul a ieșit învingător nu doar în fața disciplinei și a forței de mobilizare a electoratului maghiar, ci și a campaniei deșănțate pe care Traian Băsescu a dus-o în calitate de agent electoral al PMP.
Mircea Diaconu reușește o performanță electorală de invidiat, devenind primul independent adevărat din România care intră în Parlamentul European. Și aceasta pentru că, în mod evident, candidatura lui Mircea Diaconu s-a desfășurat pe date complet diferite de cele care au dus la succesul electoral al Elenei Băsescu din 2009.
Desigur, fiica mai mică a președintelui a candidat sub o titulatură de independent în scrutinul europarlamentar de atunci. Dar candidatura ei de independentă era doar o păcăleală și nimic mai mult. În realitate, în spatele mezinei președintelui s-a aflat o întreagă mașinările de partid, democrat-liberalii mobilizându-se exemplar pentru a facilita drumul Elenei Băsescu către Strasbourg.
Mircea Diaconu în schimb, a obținut intrarea în Parlamentul European pe propriile lui picioare. Mai mult, actorul a avut de înfruntat și anti-campania agresivă a conducerii liberale care, conștientă fiind că Mircea Diaconu rupea din zestrea electorală a partidului, a făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru a se disocia de actor.
În ciuda acestor eforturi, temerile liberalilor s-au adeverit. Rezultatele defalcate ale alegerilor de duminică demonstrează că în multe locuri, Mircea Diaconu a atras un număr important de voturi dinspre simpatizanții liberali, reușind chiar în unele cazuri să depășească semnificativ scorul PNL.
Performanța electorală a lui Mircea Diaconu nu se poate explica însă doar pe seama voturilor atrase dinspre PNL. Cu siguranță, măcar o parte dintre cei care au votat cu reputatul actor erau simpatizanți ai Alianței PSD-UNPR-PC. Numai că, în perspectiva alegerilor prezidențiale, aceste voturi trebuie contabilizate tot în dreptul viitorului candidat al Alianței. Nu același lucru este valabil însă și în cazul PNL, care, ca urmare a campaniei pe care a dus-o împotriva lui Mircea Diaconu, poate pune cruce procentelor pe care le-a pierdut în favoarea actorului.
Altfel spus, prin alegerea lui Mircea Diaconu în Parlamentul European, PNL suferă o dublă înfrângere. Una pentru prezent și alta pentru viitor.