Diaspora, multă emoţie, dar nu multe probleme
Spre deosebire de 2009, diaspora nu a mai decis câştigătorul alegerilor prezidenţiale. Cu toate acestea, semnalul trimis de românii aflaţi în străinătate a fost unul puternic şi care s-a auzit clar până la Bucureşti.
Totodată, prezenţa masivă la vot din diaspora a închis gurile celor care au acuzat cenzurarea dreptului fundamental al cetăţenilor de a-şi exprima opţiunea politică.
La ultimele alegeri, mai precis în 2009, 143.000 de conaţionali luau drumul secţiilor de votare din străinătate. Anul acesta, în primul tur de scrutin, 161.054. În aceste condiţii, se poate observa că numărul românilor din diaspora care au votat în această duminică a fost mai mult decât dublu faţă de acum două săptămâni, scrutinul din 16 noiembrie numărând 378.811 alegători români în afara graniţelor ţării.
Citeşte şi: Dan Sultănescu prezintă concluziile învinşilor
De altfel, în cea mai mare parte dintre secţiile de vot din străinătate, procesul de vot a decurs normal, nefiind întâmpinate probleme. În ceea ce priveşte dificultăţile apărute în câteva din secţiile din Europa, ele nu ar trebui discutate într-o cheie politicianistă, aşa cum din păcate, au făcut-o cei de la ACL, încercând să exploateze electoral cât mai mult acest subiect. Din păcate, au făcut-o însă şi cu complicitatea mai mult sau mai puţin directă a Biroului Central Electoral, care nu a emis o hotărâre clară privind posibilitatea de a înfiinţa noi secţii de vot în străinătate.
De altfel, şi prim-ministrul Victor Ponta a subliniat necesitatea modificării legislaţiei pentru a permite astfel fluidizarea procesului de vot pentru românii aflaţi în afară graniţelor ţării.
Citeşte şi: Planul pus la cale de Victor Ponta şi Klaus Iohannis în noaptea alegerilor
“România are nevoie de o nouă legislaţie şi logistică privind votul compatrioţilor din diaspora. Ieri au votat aproape 400.000 de români, în 2009 au votat 143.000 şi este foarte probabil că în 2016 să voteze şi mai mulţi”, a declarat Victor Ponta.
În perspectiva viitoarelor alegeri, este nevoie de multă luciditate cât şi de un efort conjugat din partea tuturor actorilor politici, pentru caerorile apărute la scrutinul din noiembrie să fie rezolvate definitiv.
Ştirile orei
un ministru de externe si-a dat demisia
al doilea nu se simte prea bine
Ponta a scapat
mii de romani n-au mai putut sa voteze
in opinia casalotului Bogdan Teodorescu(consilierul lui Ponta)n-au fost multe probleme...
bai Sultanescule,esti tanar la ani dar anchilozat in gandirea comunista
n-ai inteles nimic din ce s-a petrecut
iti meriti soarta
Dl.Deputat Ghita a afirmat ca a inteles mesajul facebook
voi n-ati inteles nimic
ramane o enigma pentru mine cum un tip de viitor cum este Ghita se inconjoara de niste tampiti...