DIICOT a anihilat o grupare care urma să livreze arme teroriştilor
DIICOT a anunţat miercuri seară că o reţea de traficanţi de arme, care se pregătea să alimenteze o organizaţie teroristă, a fost anihilată. Din gruparea de traficanţi făceau parte şi cetăţeni români. Ancheta a fost realizată împreună cu SRI şi autorităţile judiciare din SUA.
Mai mulţi membri ai reţelei de traficanţi au fost arestaţi în Muntenegru. DIICOT a anunţat că a efectuat o serie de percheziţii în Bucureşti.
"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au participat în cooperare cu Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate, Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Operaţiuni Speciale împreună cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii şi Muntenegru, la o operaţiune de amploare, în urma căreia s-a reuşit arestarea pe teritoriul statului Muntenegru a membrilor unei grupări formate din cetăţeni români şi străini care plănuiau livrarea de armament către o organizaţie teroristă. Procurorii D.I.I.C.O.T împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat în data de 16 decembrie mai multe percheziţii pe raza municipiului Bucureşti", potrivit unui comunicat DIICOT.
Cei trei urmau să vândă organizației columbiene mai multe tipuri de arme, de la pistoale la lansatoare de rachete, spune procurorul general din New York, Preet Bharara.
Potrivit actului de acuzare, cei trei urmau să vândă FARC cantități mari de arme, care ar fi fost folosite împotriva unor cetățeni americani în Columbia.
Vintilă era traficant de arme din mai 2014, spun procurorii. Potrivit acestora, fostul parlamentar italian putea procura licențe frauduloase pentru arme, iar Georgescu era intermediar.
În perioada mai-octombrie 2014, cei trei au complotat pentru a vinde un întreg arsenal, care includea mitraliere și tunuri antiaeriene.
Au negociat vânzarea cu trei surse care lucrau cu DEA (Departamentul antidrog al SUA), și care le-au spus că armele sunt pentru FARC și vor fi folosite împotriva Statelor Unite. Mai exact, pentru a doborî elicoptere și avioane americane. Cei trei au fost de acord, se arată în actul de acuzare.
În timpul întâlnirilor ulterioare cu sursele DEA, Vintilă, Romagnoli și Georgescu le-au arătat acestora cataloage cu arme pe care erau pregătiți să le vândă și au discutat felul în care vor livra armamentul și vor fi plătiți. Comunicatul DEA și al Procuraturii din New York nu specifică suma pe care cei trei urmau să o primească.