DIICOT va avea poliţie judiciară. Va funcţiona exact aşa cum funcţionează şi DNA-ul
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat joi, la sediul CSM, că modificările referitoare la legea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism vor viza organizarea acestei structuri după modelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, inclusiv înfiinţarea unei poliţii judiciare a DIICOT.
'Modificările sunt în sensul de a face din DIICOT, care e tot o structură specializată, în oglindă, ceea ce este şi DNA-ul - le dăm o poliţie judiciară, nu ştiu dacă este o veste bună pentru toată lumea, dar ei trebuie să poată funcţiona exact aşa cum funcţionează şi DNA-ul. Am umblat un pic la competenţe pe anumite materii... nu vreau să devansez, proiectul este pe site, este în consultare, ceea ce înseamnă că nu este definitivat', a spus Raluca Prună.
Daniel Constantin Horodniceanu, şeful DIICOT, declara la începutul lunii februarie, într-un interviu acordat Digi24, faptul că susţine ideea creării unei Poliții Judiciare. „E o idee care nu-mi aparține, dar pe care mi-am însușit-o. Mi-am dat seama, în ani de lucru în DIICOT, că e nevoie de un aparat de poliție propriu, dar nu neapărat de felul celui care funcționează astăzi în DNA, care și-a dovedit valoarea și succesul. Succesul DNA se datorează și Poliției Judiciare. Crima organizată are alt specific, polițistul de crimă organizată trebuie să fie în stradă, să fie în conexiune cu vectorii crimei organizate, să penetreze grupările, să aibă relații cu marile clanuri care guvernează zone întregi din marile orașe în special", a afirmat Daniel Constantin Horodniceanu.