Din dragoste pentru Udrea, Preda își dă demisia din PDL
Inevitabilul s-a produs în sfârșit. Joi, europarlamentarul Cristian Preda a anunţat într-o postare pe blogul personal că drumul său se desparte de cel al PDL.
În mesajul său, Cristian Preda afirmă că nu a intenţionat niciodată să rămână alături de democrat-liberali după ce a fost suspendat în luna iulie și că, ”băsist fiind”, spune adio PDL, în contextul în care ”lucrurile au evoluat tot mai prost și că intoleranța liderilor de azi față de valorile libertății a devenit o marcă” în formațiunea democrat-liberală. Totodată, Cristian Preda afirmă că privește cu simpatie eforturile grupării Boc-Falcă-Udrea, de ”a opri contra-revoluția Blaga”, dar lasă să se înțeleagă, prin momentul pe care îl alege pentru demisia sa, că nu crede în reușita eforturilor făcute în acest sens.
Altfel spus, mesajul europarlamentarului, dublat de anunțul oficial de vinery, nu aduce nimic nou sub soare. Cristian Preda era cunoscut drept unul dintre ”intelectualii lui Băsescu”, personaj față de care europarlamentarul și-a exprimat în mod nedisimulat și în nenumărate rânduri admirația. Mai mult, europarlamentarul a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai necesității ca PDL să se reapropie de Băsescu, criticând vehement actuala conducere a partidului pentru îndrăzneala de a fi pus PDL-ul pe o orbită diferită față de cea impusă de la Palatul Cotroceni.
Așa stând lucrurile, Cristian Preda a funcționat mult timp ca un ghimpe în coasta lui Vasile Blaga, care a ezitat totuși să îl excludă direct pentru a nu da astfel apă la moară celor care, grupați în jurul Elenei Udrea, îl acuză de autoritarism și conducere dictatorială. În condițiile în care europarlamentarul a continuat însă să critice actuala conducere și direcția strategică pe care aceasta o impune formațiunii democrat-liberale, era de așteptat ca la expirarea perioadei de șase luni pentru care fusese suspendat din PDL în luna iulie, Cristian Preda să fie exclus. Altfel spus, demisia europarlamentarului nu face decât să grăbească finalul unei povești al cărei deznodământ era absolut previzibil pentru toată lumea.
Este însă interesant că momentul în care se produce această demisie coincide cu demararea alegerilor interne pentru desemnarea candidatului democrat-liberal pentru Președinția României. Or, cum gruparea Udrea nu are șanse reale în acest scrutin, este foarte probabil ca demisia lui Cristian Preda să fie doar un prim pas dintr-un plan mai amplu, care își propune să utilizeze prilejul oferit de alegerile interne pentru desemnarea candidatului prezidențial şi pentru a destabiliza formațiunea democrat-liberală.
În acest sens, demisia lui Cristian Preda ar putea fi semnalul declanșator și pentru alte gesturi similare, menite să creeze un climat de instabilitate și conflict care să acopere eforturile actualei conduceri democrat-liberale de a face din acest scrutin un reper al democratizării interne a PDL. Punctul culminant într-un asemenea scenariu ar fi momentul anunțării rezultatelor finale, când, după modelul deja brevetat la Congresul PDL, gruparea Udrea-Falcă-Boc va acuza fraudarea alegerilor și se va folosi de acest pretext pentru a-și justifica plecarea din formațiunea democrat-liberală, luând după sine cât mai mulți dintre cei nemulțumiți de actuala conducere.